Začíná dlouhá výluka na 4. koridoru, vlaky pojedou v jiných časech, lůžka jen z Chotovin na jih

Stanice Heřmaničky na staré trati Praha - ČB. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStanice Heřmaničky na staré trati Praha - ČB. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Čtvrtý koridor čeká od dnešních 11:15 druhá dlouhá výluka kvůli výstavbě tratě mezi Sudoměřicemi a Voticemi. Až do 27. března

Čtvrtý koridor čeká od dnešních 11:15 druhá dlouhá výluka kvůli výstavbě tratě mezi Sudoměřicemi a Voticemi. Až do 27. března bude zcela vyloučen vlakový provoz mezi Chotovinami a Olbramovicemi, kde budou pendlovat náhradní autobusy.

„Během výluky dojde ke zprovoznění části přeložky trati. Dále bude probíhat rozšíření zářezu v oblouku aby se zde dala položit druhá kolej. Během těžebních prací budou použité i chemikálie, které roztrhnou skalní masiv. Dále dojde k úpravě provizorního nástupiště ve stanici Heřmaničky a také k opravě trakce,“ uvedl mluvčí Správy železnic Marek Illiaš.

Cestující musejí kvůli výluce počítat s komplikacemi v podobě zpoždění, změnou řazení i jízdního řádu. Expresní vlaky linky Ex7 Praha – České Budějovice/Český Krumlov/Linec i rychlíky R17 budou v úseku Olbramovice – Chotoviny a zpět nahrazeny autobusy. Regionální vlaky budou nahrazeny autobusy v úseku Olbramovice – Tábor.

Směrem do jižních Čech a do Lince pojedou expresy v úseku Praha hl. n. (Praha-Holešovice) – Olbramovice dříve než podle pravidelného jízdního řádu. Expresy Ex 333, Ex 337 (pouze v sobotu a neděli), Ex 533, Ex 534 (pouze v sobotu a neděli), Ex 540 a Ex 542 nepojedou v úseku Praha hl. n. – Praha-Holešovice a opačně.

Oproti velké výluce na stejném místě loni tentokrát České dráhy nesáhly ke zrušení přímého lůžkového vozu Praha – Curych. „Lůžkový vůz s ohledem na poměrně velkou poptávku cestujících po spojení do švýcarských a rakouských Alp zajistíme,“ uvedl mluvčí ČD Petr Pošta.

Cestující jedoucí z Prahy na Curych budou dráhy směrovat na dřívější rychlík R727, který jede z Prahy o půlhodiny dříve než expres, na kterém obvykle lůžkový vůz jezdí. „Očekáváme totiž, že cestující, kteří tímto vlakem pojedou, budou mít více zavazadel a budou potřebovat více času na přestup do náhradních autobusů,“ doplnil Pošta. Pro tyto cestující bude mezi Olbramovicemi a Chotovinami vyhrazen speciální autobus, kterým pojede i stevard lůžkového vozu.

U lůžkového vozu jsou kvůli několika výlukám na české i rakouské straně plánována větší omezení v jarním období. Konkrétně tento vůz nepojede od 4./5. dubna do 15./16. dubna a od 23./24. dubna do 18./19. května.

Pokud jde o velké výluky na 4. koridoru kvůli SuVo, plánuje SŽ ještě jednu na rok 2022 těsně před dokončením díla. „Bude vyhlášena v souvislosti se zprovozněním celého traťového úseku a přechodem provozu ze současné stopy,“ doplnil Illiaš. Generální ředitel SŽ Jiří Svoboda přitom před několika dny při prorážce tunelu Deboreč vyjádřil přání, aby byl nový úsek zprovozněn už v prosinci 2021.

Tagy 4. koridor České dráhy Chotoviny - Olbramovice Správa železnic výluka
43 komentářů