Začalo platit letní snížení daně z nafty a benzinu, výpadek rozpočtu bude přes čtyři miliardy

Čerpací stanice EuroOil. Foto: ČeproČerpací stanice EuroOil. Foto: Čepro

Daň je nižší o 1,50 koruny, po započtení DPH by se podle ministerstva financí měla cena za litr snížit až o 1,80 koruny.

Řidiči by měli ode dneška čerpat benzin a naftu levněji než dosud. V účinnost vstoupilo snížení spotřební daně, které na čtyři měsíce prosadila vláda. Daň je nižší o 1,5 koruny, po započtení DPH by se podle ministerstva financí měla cena za litr snížit až o 1,80 koruny.

„Samozřejmě ale máme jen omezené možnosti, jak cenu paliv na pumpách ovlivnit. Rozhodnutí evropských lídrů zakázat dovoz většiny ruské ropy je bezpochyby správné, ale logicky bude tlačit cenu ropy vzhůru a bude umenšovat pozitivní vliv našeho snížení daně. A cena surové ropy na světových trzích, vývoj cen na komoditní burze v Rotterdamu či cenová politika rafinérských společností, to jsou bohužel faktory, které ovlivnit nedokážeme,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Zlevnění konečných cen pohonných hmot až o 1,80 koruny na litr předpokládá ministerstvo financí „v řádu nejbližších dnů, nejpozději do jednoho týdne“. Pumpy budou totiž doprodávat paliva ještě ze zásob s vyšší daní. Některé řetězce, například státní Čepro (EuroOil), Benzina nebo MOL, už nicméně ohlásily okamžité snížení cen.

„Na totemech našich čerpacích stanic řidiči ode dneška uvidí nižší cenu nafty a benzínu téměř o dvě koruny, neboť v důsledku snížení spotřební daně poklesne i odvod DPH. K plošnému snížení ceny na všech čerpacích stanicích EuroOil přistupujeme z důvodu maximální transparentnosti vůči veřejnosti bez ohledu na zbývající zásoby,“ uvedl šéf Čepra Jan Duspěva.

Snížení daně pocítí státní rozpočet, ministerstvo financí odhaduje, že za zmíněné čtyři měsíce přijde o 4,2 miliardy korun. Analytici oslovení ČTK hodnotí dočasné snížení spotřební daně z paliv různě. Někteří to označili za krok správným směrem v boji proti vysokým cenám pohonných hmot. Podle jiných se ale jedná o úlevu, kterou dopravci ani nepocítí, a hrozí podle analytiků, že si čerpací stanice budou částečně zvyšovat marže.

Ceny pohonných hmot letos prudce vzrostly na přelomu února a března poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok na Ukrajinu. Ještě 23. února stál litr benzinu asi 37,40 koruny a litr nafty zhruba 36,40 koruny. Během dvou týdnů po začátku ruské invaze ale cena benzinu vyskočila na skoro 47,30 koruny a cena nafty na téměř 49,60 koruny. Od té doby ceny kolísají. Aktuálně jsou u benzinu i nafty nad 46 korunami za litr.

Stanjura dříve nevyloučil, že dočasné snížení daně u nafty by se mohlo změnit na trvalé.

Tagy ceny pohonných hmot ministerstvo financí spotřební daň
53 komentářů