Benzín zlevnil, v Polsku je po dlouhé době někdy už dražší než v Česku

Čerpací stanice Slovnaft 12.11. v Międzylesie. Foto: Roman SvačinaČerpací stanice Slovnaft 12.11. v Międzylesie. Foto: Roman Svačina

Doba rozdílu osmi korun za litr je po polských volbách definitivně pryč.

Doba velkých rozdílů v cenách pohonných hmot v Česku a v Polsku končí. Ukazují to aktuální ceny na čerpacích stanicích v v obou zemích. Zatímco v Česku síť nejlevnějších čerpacích stanic Tank ONO ve čtvrtek zlevnila litr benzínu na 36,50 Kč za litr, v Polsku v poslední době naopak zdražil a v řadě případů může být tankování v Polsku dražší než v Česku.

Například dnes stojí na čerpací stanici hned za hranicemi v Międzylesie litr benzinu u Slovnaftu 6,60 zlotých, což je podle středového kurzu 36,60 Kč za litr, o deset haléřů více než Tank ONO. O pár stovek metrů dále u Orlenu vyšel litr benzínu na 6,65 zlotých.

Skončilo tak období, kdy se ceny pohonných hmot před polskými volbami v obou zemích lišily až o osm korun za litr. V případě Międzylesie je ale Polsko stále levnější, na české straně v Červené Vodě stojí benzín 38,80.

Levné tankování u Benziny vydrželo jen pár hodin. V Polsku čelí Orlen kritice za prázdné pumpy

„Cena ropy Brent prudce propadla na 79 dolarů za barel. Velkoobchodní marže v uplynulém týdnu také poklesly. V nejbližším týdnu čekáme další zlevňování. U benzínu by měl být pokles cen o více než 50 haléřů,“ uvedl Boris Tomčiak ze společnosti Finlord. Prudký pokles ceny ropy je podle něj způsobený informacemi o nečekaném zvýšení zásob v USA. Spotřeba roste oproti očekáváním pomaleji.

Vývoj cen v Polsku ukazuje, že ceny byly drženy uměle nízko především z populistických důvodů. V řadě případů došlo k vyprodání zásob.

Tagy ceny PHM ceny pohonných hmot Polsko
25 komentářů