Levné tankování u Benziny vydrželo jen pár hodin. V Polsku čelí Orlen kritice za prázdné pumpy

Benzina v Náchodě s cenou 32,90 Kč za naftu i benzin. Foto: Nina AdlofBenzina v Náchodě s cenou 32,90 Kč za naftu i benzin. Foto: Nina Adlof

Ceny v pohraničí jsou zpět na 40 Kč za litr.

Jen zhruba dvanáct hodin vydržely mimořádně nízké ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích Benzina / Orlen u hranic s Polskem. Polská společnost včera snížila ceny benzinu i nafty na 32,90 Kč za litr, večer o korunu zdražila. Průměr u českých pump je o sedm korun vyšší. Dnes jsou ceny zpět na původní úrovni kolem 40 korun za litr.

Ke zdražení došlo dnes v noci. „Už tankujeme opět za draho za stejné ceny jako v sobotu,“ potvrdil telefonicky zaměstnanec náchodské čerpací stanice. K návratu na původní ceny došlo i u ostatních pump. Orlen cenovou politiku nekomentuje.

Nedělní experiment ale vyvolal řadu otázek. Zejména kvůli tomu, že Orlen je v Česku nejen největším prodejcem pohonných hmot, ale také pod něj patří rafinerie. Cena na stojanech včera byla hluboce pod úrovní, za kterou běžně naftu a benzin prodává. Aktuální spotová prodejní cena Unipetrolu (Orlen) je včetně DPH 38,13 Kč za litr benzinu a 39,03 za litr nafty. „Nejhorší asi je to, že spousta spotřebitelů si to vyhodnotí tak, že za tuhle cenu mohou prodávat všichni a zase to bude vlna nadávek na nenažrané pumpaře,“ komentoval jeden z provozovatelů čerpací stanice. Dobře to dokládají komentáře na sociálních sítích, kde se řada uživatelů proměnila v experty na ceny pohonných hmot.

Předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček uvedl, že aktuálně situaci vyhodnocují a řeší další postup.

Orlen přitom čelí velké kritice i v domácím Polsku, když před parlamentními volbami výrazně snížil ceny pohonných hmot. Na řadě čerpacích stanic zejména v pohraničí došly. Včera tak nastala paradoxní situace, že Poláci museli jet natankovat do Česka. Opozice tento krok kritizuje slovy, že si Orlen kupuje voliče současné vlády levnými pohonnými hmotami.

Tagy Benzina ceny PHM ceny pohonných hmot Orlen
76 komentářů