Pohonné hmoty zdražují, nejlevnější řetězec se vrátil s cenou po dvou měsících nad 35 korun za litr

Výdejní stojan na čerpací stanici Orlen. Foto: Orlen UnipetrolVýdejní stojan na čerpací stanici Orlen. Foto: Orlen Unipetrol

V příštích týdnech lze očekávat zdražení v řádu desítek haléřů.

V Česku již nejde natankovat pohonné hmoty za ceny pod 35 korun za litr. Vývoj cen ropy na světových trzích se projevil i v Česku. Nejlevnější řetězec čerpacích stanic Tank ONO dnes odpoledne navýšil cenu za litr nafty i benzinu na 35,50 Kč za litr. Ještě ráno stál litr nafty 34,50 Kč, benzínu 34,90 Kč.

Tank ONO, které je dlouhodobě cenovým lídrem trhu, prodávalo pohonné hmoty za cenu přes 35 korun naposledy na konci listopadu, od té doby drželo ceny pod touto hranicí.

Průměrné ceny podle dat CCS za poslední týden stouply o 28 haléřů na 36,70 Kč za litr Naturalu 95 a o 23 haléřů v případě nafty (36,66 Kč). Boris Tomčiak ze společnosti Finlord očekává zdražení pohonných hmot v řádu desítek haléřů.

„Cena ropy Brent se zvýšila na 81 USD za barel. Velkoobchodní marže také stoupá a u nafty je nejvýše za poslední dva měsíce,“ vysvětlil Tomčiak.

Za růstem ceny je omezování produkce ropným kartelem OPEC. S tím, jak OPEC+ omezuje těžbu, klesají zásoby ropy na trhu. Aktuálně jsou nejnižší od roku 2018. Globální poptávka bude stoupat i v nejbližších měsících, takže při omezování těžby by měly zásoby ještě poklesnout.

Produkce ropy mimo kartel OEPC postupně roste. Export z USA je rekordně vysoký. Nejvíce americké ropy směřuje do Evropy a v minulém roce značně stoupl i vývoz do Číny.

Levné tankování. Porovnání mezd a cen ukazuje, jak jsou pohonné hmoty dostupnější

Tagy ceny PHM ceny pohonných hmot
12 komentářů