Začala rekonstrukce nádražní budovy ve Františkových Lázních, vyjde na 250 milionů

Františkovy Lázně, nádraží po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicFrantiškovy Lázně, nádraží po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnic

Na opravu nádražní budovy by měla navázat přestavba kolejiště a vybudování nového podchodu.

Správa železnic (SŽ) dnes slavnostně zahájila kompletní rekonstrukci nádražní budovy ve Františkových Lázních. Práce mimo jiné zahrnou obnovu historické fasády a modernizaci odbavovací haly a pokladen. Celkové náklady činí 252 milionů korun, hotovo má být příští rok v květnu.

„Moderní budova nádraží s původní tváří bude přesně tím, jak bychom měli přistupovat k historickému dědictví na železnici: s citem pro krásu původní architektury a s ohledem na současné potřeby cestujících,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Střeše a fasádě vrátí stavbaři její původní vzhled, pokud jde o materiály a barvy. Původní podobu dostanou i historické římsy. Renovací projde interiér i hlavní vchod do budovy. Nově budou zbudovány přístupové chodníky přímo na první nástupiště. V horních patrech dojde k úpravě celkem 11 bytů.

Františkovy Lázně, nádraží po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicFrantiškovy Lázně, nádraží po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicFrantiškovy Lázně, nádraží po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicFrantiškovy Lázně, nádraží po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicNádražní budova, Františkovy Lázně. Autor: Vojtěch Dočkal – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=110143027

V těsné blízkosti budovy vzniknou nová stání pro kola i místa s možností nabíjení elektrokol. Počítá se i s parkovištěm P+R.

„Realizace bude probíhat za nepřerušeného provozu, což s sebou přinese určité nepohodlí pro všechny zúčastněné. Uděláme maximum, aby stavební práce dolehly na cestující i zaměstnance co nejméně,“ řekl Karel Volf, ředitel společnosti Metrostav DIZ. Ta zakázku získala společně s firmou Avers.

Chystanou rekonstrukci loni ocenila porota soutěže Stavba Karlovarského kraje, která jí udělila cenu za nejlepší projekt. Projektovou dokumentaci zpracovala společnost APRIS 3MP.

Na opravu nádražní budovy by měla navázat přestavba kolejiště a vybudování nového podchodu.

Tagy nádraží Františkovy Lázně Správa železnic
19 komentářů