První pomoc: Němci zavedou měsíční jízdenky za devět eur

Nové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche BahnNové vlaky pro berlínský S-Bahn. Foto: Deutsche Bahn

Tarif by měl být uveden v platnost začátkem května, bude ovšem záležet na jednotlivých zemích.

Německá vláda, kterou tvoří sociální demokraté (SPD), Zelení a liberálové (FDP), představila balíček, který má být první pomocí občanům v období prudce rostoucích cen energií a pohonných hmot. Jeho součástí je i levná měsíční síťová jízdenka na vlaky a autobusy regionální dopravy, včetně MHD.

Po dlouhých debatách se zástupci spolkových zemí dospěla vláda k ceně 9 eur (cca 220 Kč) za měsíc, a to na omezené období 90 dnů. Tarif by měl být uveden v platnost začátkem května, bude ovšem záležet na jednotlivých zemích, jak rychle jej do svých dopravních systémů zakomponují.

„Veřejná doprava je pro mnoho občanů, zvláště v současné situaci, potřebnou, efektivní a levnou alternativou k vlastnímu vozu a po bicyklu zároveň nejekologičtější dopravní alternativou,“ uvedla spolková vláda.

Nový „záchranný“ tarif budou ještě řešit ministři dopravy jednotlivých spolkových zemí. Řada z nich v minulých dnech podrobila plán federální vlády kritice. Spolkové země upozorňují například na to, že není vyřešeno zvýhodnění cestujících, kteří již předplatné mají, dočasná úprava odbavovacích systémů bude stát podle nich peníze a čas, otázkou zůstává také kapacita spojů, která nemusí být v případě prudkého nárůstu poptávky dostatečná.

Tagy energetický balíček jízdenka za 9 eur Německo
113 komentářů