Následník devítieurové jízdenky. Berlín zavádí neomezené cestování za 29 eur

Berlín- Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBerlín- Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

V Německu sílí hlasy o zavedení výhodné celostátní jízdenky.

První dopravní systém v Německu rozhodl pro zavedení výrazně zlevněné jízdenky na neomezené cestování veřejnou dopravou. Berlín zavede ve svém dopravním systému VBB (Verkehr Berlin-Brandenburg) měsíční lístek za 29 eur (zhruba 710 korun) pro zónu AB pokrývající Berlín. Dosud tato jízdenka stojí 86 eur.

Zavedení jízdenky schválila dozorčí rada VBB, ladí se poslední detaily o podmínkách prodeje. VBB chce jízdenku zavést od 1. října, v nabídce má být nejméně do konce letošního roku.

Německo letos od června do konce srpna přistoupilo k experimentu s měsíční jízdenkou za devět eur. Mělo jít o kompenzaci rostoucích nákladů pro občany. Už před skončením platnosti se začaly objevovat hlasy, že by podobná jízdenka měla pokračovat, i když dráž. Berlín je zatím prvním městem, který se takto rozhodl ze svého rozpočtu výrazně zlevnit cestování veřejnou dopravou.

Nápad na jízdenku v Berlíně prosadili Zelení. Proti bylo naopak Braniborsko, na jeho území budou platit stále stejné ceny jako nyní. Dosud má v Berlíně měsíční jízdenku pro zóny AB zhruba 850 tisíc lidí. Zlevněná jízdenka podle odhadů berlínské radnice přinese náklady navíc ve výši 105 milionů eur.

V Německu sílí hlasy o obnovení celostátní jízdenky, ale za vyšší cenu než 9 eur. Nejčastěji se mluví o částkách 49 nebo 69 eur na měsíc.

Tagy Berlín VBB zlevnění veřejné dopravy
28 komentářů