Z Pardubic se bude do Alicante létat celoročně

Boeing 737-800 společnosti Ryanair po přistání v Pardubicích z Alicante 6.7. 2020.Boeing 737-800 společnosti Ryanair po přistání v Pardubicích z Alicante 6.7. 2020.

Od roku 2018 byla linka provozována pouze v letním období.

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair plánuje přejít od letoška na celoroční provoz linky z Pardubic do Alicante. Pardubické letiště to oznámilo na svém Facebooku.

Letenky na jihovýchodní pobřeží Španělska jsou zatím k dispozici jen na dosud prodávané termíny, tedy od druhé poloviny května do konce října. Ve zmíněném období bude spojení v provozu dvakrát týdně, vždy v pondělí a v pátek. Cena zpáteční letenky během letních prázdnin přesahuje aktuálně i v nejlevnějším tarifu bez odbaveného zavazadla více jak šest a půl tisíce korun.

Přímá linka z Pardubic do Alicante je v provozu od roku 2018. Doposud šlo jen o sezónní spojení fungující v letních měsících. Během léta roku 2021 se mezi oběma městy létalo i třikrát týdně. Česko aktuálně přímé spojení s Alicante nemá, od letního letového řádu jej však po zimní přestávce získá také Praha, a to díky lince dopravce Eurowings.

Spojení s Alicante bude pro pardubické letiště jedinou celoroční linkou. Po zrušení letů na Ukrajinu kvůli tamní situaci bylo dosud závislé jen na nepravidelné dopravě a letní sezóně. Právě dovolenkové lety jsou pro Letiště Pardubice nejvýnosnější, chce proto usilovat o jejich největší počet. ČTK to nedávno řekl člen představenstva provozovatele letiště East Bohemian Airport a náměstek primátora Jan Hrabal (ANO). Již letos se počet charterových spojů znatelně rozšíří, bude jich kolem 40 týdně.

Do konce října roku 2022 vykázal provozovatel letiště, firma East Bohemian Airport, ztrátu 24,3 milionu korun. Do zmiňovaného období společnost zvýšila meziročně obrat z 46,9 milionu korun na 84,5 milionu korun. Město letos poskytne firmě přes 17 milionů korun, půjde o příplatek mimo základní kapitál. Částku EBA použije na umořování úroků z úvěru a poplatků za terminál, který provozuje od roku 2018 a stál 266 milionů korun. Podle registru smluv je v přípravě rozšíření jeho 1. patra.

Tagy Alicante East Bohemian Airport EBA FR Letiště Pardubice pardubice Pardubice Ryanair Pardubice-Alicante PED PED-ALC Ryanair
47 komentářů