Wizz Air převzal jako první v Evropě Airbus vyrobený v Číně

Airbus A321neo pro Wizz Air vyrobený v Číně. Foto: Xinhua NewsAirbus A321neo pro Wizz Air vyrobený v Číně. Foto: Xinhua News

Čínská továrna byla navzdory omezeným kapacitám výrobce schopna nabídnout výrobní slot v souladu s očekáváním zákazníka a jeho růstovými plány.

Až z čínského Tianjinu (Tchien-ťin) přilétl do Budapešti s přestávkou na doplnění paliva v Kazachstánu Airbus A321neo s registrací 9H-WDR. Zcela nový letoun rozšíří flotilu letecké společnosti Wizz Air. Nízkonákladový dopravce tak bude jako vůbec první v Evropě provozovat Airbus vyrobený v čínském závodě jinak evropského výrobce letadel.

Jak napsala agentura Bloomberg, čínská továrna byla schopna nabídnout výrobní slot v souladu s očekáváním zákazníka a jeho růstovými plány. Airbus se přitom netají tím, že jsou jeho výrobní kapacity na roky dopředu obsazené. Nedávno například vyšlo najevo, že dopravce Indigo získá nově objednané letouny z rodiny A320 až mezi lety 2030–2035.

Čínský závod Airbusu zahájil výrobu v roce 2008. Byl první montážní linkou komerčních letadel Airbusu mimo Evropu. Od své první dodávky v roce 2009 předal především domácím zákazníkům více než 600 letadel. Aktuálně vyrábí čtyři letadla měsíčně, ještě letos dojde k navýšení na šest letadel za měsíc. V dubnu Airbus oznámil, že se závod rozšíří o druhou linku. Výrobce věří, že díky expanzi v Číně se do roku 2026 dostane na svůj plán vyrábět ve všech svých závodech 75 letadel měsíčně.

Tagy A320family A321neo Airbus Čína W6 Wizz Air
6 komentářů