Airbus rozšíří výrobu letadel v Číně, podepsal smlouvy na dalších 160 letadel

Výroba A320 v závodě v Tchien-ťinu. Foto: AirbusVýroba A320 v závodě v Tchien-ťinu. Foto: Airbus

Airbus v Číně těží z napjatých vztahů země s USA, Boeing tak výrazně na velkém trhu ztrácí.

Výrobce letadel Airbus výrazně rozšíří své kapacity v Číně. Během oficiální návštěvy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně společnost oznámila zdvojnásobení svých výrobních kapacit.

K nárůstu dojde především díky zprovoznění nové výrobní linky v závodě v Tchien-ťinu. „Čínský trh stále roste, a proto dává smysl vyrábět letadla lokálně,“ řekl šéf Airbusu Guillaume Faury. Odhady počítají s růstem letecké dopravy o zhruba pět procent ročně během příštích 20 let.

Součástí smluv včera podepsaných v Číně je i nákup 160 letadel pro společnost China Aviation Suplies Holding Company (CAS). Dohoda již byla oznámena dříve, ale každou dohodu musí před dokončením schválit čínská vláda.

Airbus v Číně vyrábí letadla A320 od roku 2008, nově i A321neo. Aktuálně vyrábí čtyři letadla měsíčně, ještě letos dojde k navýšení na šest letadel za měsíc. Airbus věří, že díky expanzi v Číně se do roku 2026 dostane na svůj plán vyrábět ve všech svých závodech 75 letadel měsíčně.

Evropský výrobce těží především ze zhoršujících se vztahů mezi Čínou a USA. Dříve býval poměr objednávek mezi Airbusem a Boeingem vyrovnaný, poslední rok vede výrazně Airbus.
Airbus vstoupil na čínský trh v roce 1985, když dodal A310 společnosti China Eastern Airlines. Od té doby dodal do Číny přes 2 100 strojů.

Tagy Airbus Čína
8 komentářů