Wizz Air navýšil zisk, na účtech má přes miliardu eur. Téměř polovinu tržeb už nemá z letenek

Airbus A320 společnosti Wizz Air v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A320 společnosti Wizz Air v Praze. Foto: Letiště Praha

Letecká společnost Wizz Air navýšila za poslední finanční rok (duben 2019 –⁠ březen 2020) svůj zisk o téměř 30 %

Letecká společnost Wizz Air navýšila za poslední finanční rok (duben 2019 –⁠ březen 2020) svůj zisk o téměř 30 % a do pandemie koronaviru vstoupila s 1,5 miliardy eur na účtech. Počet cestujících maďarského dopravce překonal poprvé hranici 40 milionů.

Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků. Celoroční čísla Wizz Air jsou ovlivněna pandemií koronaviru jen v posledních třech měsících finančního roku. Dopravce loni vykázal zisk 345 milionů eur, meziročně jde o navýšení o 29 %. Firma současně uvedla, že kvůli současné situaci na trhu nemůže poskytnout jakýkoliv výhled svého hospodaření.

Osmá největší aerolinka v Evropě loni zvýšila počet cestujících o 15,8 % na 40 milionů cestujících. Růst zisků táhly především příjmy z takzvaných dodatečných služeb, tedy zpoplatnění všeho možného kromě samotné dopravy s miniaturním zavazadlem na palubě. Dodatečné příjmy loni rostly o 31 %, tvoří už 45 % celkových tržeb.

Firma uvedla, že kvůli současné krizi snížila počet zaměstnanců o 19 %. Pochlubila se zásobou hotovosti ve výši 1,5 miliardy eur, současně ale čeká ve Velké Británii na úvěr 300 milionů liber ze státem garantovaného programu na přežití firem v době koronaviru. Podobně vysokou zásobou hotovosti se chlubí Ryanair, který rovněž neváhal využít státní půjčky ve Velké Británii.

Naše pozice na trhu a nákladová disciplína povede k tomu, že z této krize vyjdeme ještě silnější,“ řekl šéf Wizz Air Jozsef Váradi. Už dříve uvedl, že firma může přežít ve stavu hibernace klidně i déle než rok, měsíčně spotřebuje při nulovém provozu 70–⁠90 milionů eur.

Dopravce v posledních dnech překvapil další oznámenou expanzí včetně nové linky mezi Prahou a Tiranou. Během příštích měsíců otevře také základnu ve Spojených arabských emirátech.

Tagy Wizz Air
27 komentářů