Vyvlastnění pozemků soudce Kučery u Jaroměře platí, rozhodl soud

Trasa obchvatu Jaroměře. Foto: ŘSDTrasa obchvatu Jaroměře. Foto: ŘSD

ŘSD už má na stavbu uzavřenou smlouvu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je o krok blíže zahájení stavby obchvatu Jaroměře. Krajský soud v Hradci Králové dnes zamítl žalobu soudce Vrchního soudu Františka Kučery proti mezitímnímu rozhodnutí, kterým Krajský úřad vyvlastnil jeho pozemek nutný pro samotnou stavbu.

„Znamená to pro nás, že můžeme začít stavět,“ řekl ředitel královéhradecké správy ŘSD Marek Novotný. ŘSD má již pro stavbu smlouvu se společností Metrostav Infrastructure. Smluvní cena činí 688 milionů korun, což je o pětinu méně, než byl předpoklad projektantů.

Spor o pozemek na pravém břehu Labe zdržuje stavbu několik let. První pokus kraje o vyvlastnění soud zrušil. Vyvlastňovací úřad se dle mínění soudu řádně nevypořádal s námitkami vyvlastňovaných. Jde o pozemek o rozloze zhruba tisíc metrů čtverečních. Druhé rozhodnutí úřad vydal v únoru, to soud nyní potvrdil.

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Kučera může ještě podat kasační stížnost, ta ale nemá již odkladný účinek. Kučerova rodina se snažila rovněž o zrušení stavebního povolení, spor dospěl až k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten kasační stížnost rodiny zamítl, stavební povolení pro obchvat Jaroměře tak platí.

ŘSD počítá s tím, že se začne stavět letos, hotovo má být v roce 2024. Obchvat bude přeložkou silnice I/33, od sjezdu z D11 u  Hořenic povede severně od Jaroměře a u Velkého Třebešova se napojí na obchvat České Skalice. Obchvat výrazně uleví Jaroměři od tranzitní dopravy.

Tagy I/33 Jaroměř obchvat Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
33 komentářů