Výměna mostu za 80 milionů korun u Choťánek vrcholí, omezení skončí v listopadu

Stavba mostu na silnici I/32 u Choťánek. Foto: ŘSDStavba mostu na silnici I/32 u Choťánek. Foto: ŘSD

ŘSD předpokládá otevření 1. listopadu.

Poslední dny omezení čekají řidiče a cestující na silnici I/32 mezi dálnicí D11 a Jičínem u Choťánek. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) výměna mostu za necelých 80 milionů korun  skončí nejpozději na začátku listopadu, již probíhá pokládka asfaltových vrstev. Doprava je místem stavby vedena po v létě dokončené první polovině mostního objektu.

Jde o most, který překlenuje železniční trať Nymburk – Kolín a silnici mezi obcemi Choťánky a Libice nad Cidlinou. „Jeho první polovinu jsme letos v červenci dokončili a převedli na ni dopravu, na druhé se teď aktuálně pracuje. Ještě do konce tohoto měsíce proběhne zatěžovací zkouška, mostní prohlídka a bude požádáno o povolení takzvaného předčasného užívání, což znamená, že most bude uveden do provozu,“ uvedl Jiří Veselý z týmu komunikace ŘSD.

Původní mostní konstrukce pocházející z roku 1990 už byla v nevyhovujícím technickém stavu. Vlivem nefunkční izolace do ní zatékala voda a diagnostikou byly zjištěny vážné vady. Proto bylo rozhodnuto o její demolici a výstavbě nového mostu. Jeho životnost je odhadována na 100 let. Stavba vyjde na 79,89 milionů korun bez DPH.

Doprava je místem stavby vedena po již opravené půlce mostu kyvadlově, řízená semafory. Její intenzita je podle posledního sčítání na 10 tisíc vozidel denně, z toho jde ve 20% o nákladní auta a kamiony.

„Od 1. listopadu plánujeme na opraveném mostu plně obnovit provoz. Menší dokončovací práce pod mostem, které už na dopravu budou mít minimální vliv, pak budou pokračovat až do konce tohoto roku,“ dodal Veselý.

Stavba mostu na silnici I/32 u Choťánek. Foto: ŘSDStavba mostu na silnici I/32 u Choťánek. Foto: ŘSDStavba mostu na silnici I/32 u Choťánek. Foto: ŘSD
Tagy I/32 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
Žádné komentáře