Vodafone pokryl sítí 5G část pražského metra

Stanice metra Malostranská. Foto: Aktron / Wikimedia CommonsStanice metra Malostranská. Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Mobilní operátor Vodafone pokryl část pražského metra vysokorychlostní sítí 5G. Využil k tomu frekvence v pásmu 1800, které má přidělené

Mobilní operátor Vodafone pokryl část pražského metra vysokorychlostní sítí 5G. Využil k tomu frekvence v pásmu 1800, které má přidělené z minulých let. ČTK to dnes řekl mluvčí Ondřej Luštinec. V současnosti má 5G pokrytí úsek Dejvická – Muzeum na trase linky A, dále jde o stanice na trase metra B v úseku Smíchovské nádraží – Českomoravská kromě stanic Národní třída a Náměstí Republiky. V následujících dnech začnou přibývat první stanice linky C, ještě v říjnu to budou zastávky Chodov a Háje.

Pražské metro pokrývá mobilním signálem konsorcium všech tří operátorů. Nabízí v něm ale maximálně technologii LTE. 5G v metru zavedl zatím pouze Vodafone, který musel modernizovat svou část aktivní vysílací technologie. Vodafone začal využívat technologii Dynamic Spectrum Sharing (DSS), která zajišťuje dynamické sdílení frekvencí mezi LTE a 5G sítí podle aktuálních potřeb.

Vodafone zároveň spustil sítě 5G v celkem pěti městech. Jako první se nová síť dostává do Karlových Varů, Ústí nad Labem a Jeseníku, tedy ke třem vítězům soutěže 5G pro pět měst, kterou loni vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo pro místní rozvoj. Navíc Vodafone přidal Prahu a Brno.

Síť 5G v části Prahy a Kolína již komerčně spustila i konkurenční O2. T-Mobile počítá s jejím nasazením v ostravském kampusu VŠB. Využití 5G v současnosti umožňuje jen několik typů mobilních telefonů.

DPP a konsorcium operátorů se společností Cetin pokračují v pracích na rozšíření LTE sítě do dalších stanic a tunelů metra. V nejbližší dnech budou pokryty LTE sítí stanice Chodov a Háje, stanice Opatov pak po ukončení výstavby výtahů a dokončení modernizace na konci letošního listopadu. V průběhu listopadu by pak měly přibýt také stanice Národní třída a Náměstí Republiky. V prosinci se sítě LTE dočkají cestující také ve stanicích Náměstí Míru, Nové Butovice a Hůrka. Zkraje příštího roku se pak signál LTE rozšíří do stanic Flora, Radlická a Jinonice.

ČTK + Zdopravy

Tagy 5G Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp metro pokrytí metra mobilním signálem Vodafone
28 komentářů