Lepší signál ve vlaku. Stát rozdělí až 300 milionů korun na opakovače 5G

Nový vlak ICE L pro DB. Foto: Deutsche BahnNový vlak ICE L pro DB. Foto: Deutsche Bahn

Dotace půjde do opakovačů signálu nebo instalace propustných oken.

Cestující ve vlacích na české železnici by měli mít lepší signál pro volání i data. Umožnit to mají dotace od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na pořízení opakovačů do železničních vozů a jednotek pro přepravu osob.

Plán na dotace oznámil ČTÚ v tiskové zprávě. Zatím kvůli tomu zahájil veřejnou konzultaci. „Dotační výzva má pomoci zlepšení dostupnosti a kvality mobilních služeb i uvnitř vlakových vozů,“ uvedla mluvčí Tereza Meravá.

Peníze mají směřovat do výbavy železničních vozů, které jezdí hlavně na koridorech TEN-T. Za dotace bude možné pořídit opakovače pro pokrytí mobilním signálem 5G (dále jako „opakovač signálu“) nebo propustná okna. Cílem podpory je podpořit dostupnost sítí 5G na železničních koridorech TEN-T tak, aby hlavní vlakové koridory měly kvalitní pokrytí mobilními hlasovými a datovými službami i uvnitř vozů.

Lepší internet ve vlacích. České dráhy začaly s výměnou technologie wifi u 200 vozů

„Pro Český telekomunikační úřad se jedná o první připravovanou dotační výzvu, a to na základě delegační smlouvy mezi námi a ministerstvem průmyslu a obchodu. Věříme, že se nové role gestora výzvy zhostíme se ctí a že z připravené výzvy budou mít skutečný užitek cestující na železnici,“ uvedl předseda Rady ČTÚ Marek Ebert. Dotace je v rámci Národního plánu obnovy.

Tagy 5G Český telekomunikační úřad internet ve vlaku mobilní signál ve vlaku
84 komentářů