Vlaky se vrátí mezi Tišnov a Nové Město. Po třech dnech našla Správa železnic příčinu problému ničení kol

Regionova v Novém Městě na Moravě. Foto: knesl kynčl architektiRegionova v Novém Městě na Moravě. Foto: knesl kynčl architekti

Během zítřka dojde k opravě trati.

Záhada české železnice v podobě poničených kol jednotek Regionova Českých drah z trati 256 mezi Tišnovem a Novým Městem na Moravě je vyřešena. Po třech dnech hledání příčin Správa železnic zjistila, že na jednom úseku je výškový rozdíl styku kolejnic. Už zítra by se proto měly vlaky na trať vrátit.

Dnešní defektoskopická kontrola odhalila lehký výškový rozdíl na styku dvou kolejnic, který je zřejmě příčinou. Ten bude nutné svařit, práce provedeme během zítřejšího dne. Poté předpokládáme obnovení provozu,“ řekla mluvčí Správa železnic Nela Eberl Friebová. České dráhy ještě zítra počítají s náhradními autobusy, provoz by měl být obnoven plně v sobotu. Dopravce počítá s tím, že vzniklou škodu bude po Správě železnic vymáhat.

Drážní záhada poničených vlaků. SŽ příčinu zatím nenašla, ČD ukázaly poškozená kola

Na české železnici nezvyklý případ začal minulý týden, kdy si České dráhy začaly stěžovat na poničení kol pouze u vlaků, které jezdí na této trati. Kvůli tomu v úterý i zastavily provoz vlaků a nahradily je autobusy.

Poškozené jízdní plochy kol Regionov z trati 256. Foto: České dráhy

Správa železnic přitom v úterý uvedla, že v úseku provedla několik zkušebních jízd drezínou, které nic nenašly. Nejde o první případ, kdy si dopravce na problémy na této trati stěžoval. Loni v září došlo k poškození kol u spěšných vlaků, které byly vedeny lokomotivou 754. I tehdy byl zastaven na několik dnů provoz.

Tagy Správa železnic Trať 256 Žďár nad Sázavou - Nové Město na Moravě - Tišnov
64 komentářů