Drážní záhada poničených vlaků. SŽ příčinu zatím nenašla, ČD ukázaly poškozená kola

Regionova v Novém Městě na Moravě. Foto: knesl kynčl architektiRegionova v Novém Městě na Moravě. Foto: knesl kynčl architekti

Kontrolní jízdy drezínou problémy neodhalily.

Správa železnic (SŽ) řeší novou záhadu. České dráhy si na trati 256 v úseku mezi Novým Městem na Moravě a Tišnovem stěžují, že jim špatný stav kolejí ničí kola jednotek Regionova a kvůli tomu zastavily provoz všech vlaků a nahradily je autobusy. Správce infrastruktury ale zatím netuší, kde konkrétně je problém.

Od minulého týdne jsme v dotčeném úseku provedli několik zkušebních jízd drezínou, ty ale proběhly bez problému. Aktuálně se věnujeme podrobným prohlídkám trati a mimořádné diagnostice. Do této chvíle nebyla na základě provedených testů závada na straně železniční infrastruktury zjištěna,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Nejde o první případ, kdy si dopravce na problémy na této trati stěžoval. Loni v září došlo k poškození kol u spěšných vlaků, které byly vedeny lokomotivou 754. I tehdy byl zastaven na několik dnů provoz. Nyní dochází opět k poškození ploch kol.

Poškozené jízdní plochy kol Regionov z trati 256. Foto: České dráhy

„V minulosti jsme se na této trati s podobným problémem již setkali, následně došlo přechodně ke zlepšení, ale během uplynulých dní se situace opět zásadním způsobem zhoršila a během zhruba jednoho týdne jsme zaznamenali zásadní nárůst poškození vozidel. Okamžitě jsme informovali Správu železnic a hledáme s provozovatelem dráhy příčiny. Na jiných tratích podobný problém neevidujeme,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský.

Podle stránek ČD mimořádnosti je provoz zastaven zatím do pátku. Místo vlaků jezdí autobusy.

Tagy Správa železnic Trať 256 Žďár nad Sázavou - Nové Město na Moravě - Tišnov
66 komentářů