Ústecký kraj objedná vlaky na Kozí dráhu od dubna příštího roku

Stanice Telnice na Kozí dráze. Foto: Rolf-Dresden / Wikimedia CommonsStanice Telnice na Kozí dráze. Foto: Rolf-Dresden / Wikimedia Commons

Provoz na trati zajistí KŽC Doprava.

Ústecký kraj objednal dopravu na takzvané Kozí dráze. Vlaky mezi Děčínem a Telnicí na Ústecku budou jezdit od dubna 2022. Opravu trati za 40 milionů korun zajistí Správa železnic. Novináře o tom dnes po jednání radních informoval náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). Proti obnově trati se v minulosti vyslovili někteří politici z Děčína, kteří chtěli prosadit, aby na místě trati vznikla cyklostezka.

„Kraj objednal dopravu u firmy KŽC, která jezdí pro nás ve Šluknovském výběžku a jinde,“ uvedl Řehák. Turistické linky budou jezdit od dubna do října, o prázdninách a státních svátcích. Na Telnici je lyžařské středisko, bude možné proto podle Řeháka domluvit i nějaké spoje například o jarních prázdninách. Kraj chce provoz na trati i v říjnu během oslav 150 let od založení trati, není ale jasné, zda se oprava stihne.

Na trati mají podle Řeháka jezdit čtyři páry vlaků každý víkendový den a o svátcích. Za provoz vlaků zaplatí kraj 2,1 milionu korun.

Centrální komise ministerstva dopravy v létě podpořila obnovu Kozí dráhy, náklady na její zprovoznění se odhadují na 50 milionů korun. Primátor města Jiří Anděl (ANO) už dříve ČTK řekl, že investice do oprav jsou vysoké na to, že po trati budou jezdit víkendové spoje pro turisty. Náklady na roční provoz odhadl kraj na dva miliony korun.

Správa železnic v srpnu vypsala soutěž na opravu trati, která ji má vrátit do provozuschopného stavu. I nadále mají na trati být některé pomalé jízdy kvůli jejímu špatnému stavu.

Kozí dráha patřila mezi oblíbené lokálky v kraji. Po ukončení pravidelného provozu v roce 2007 vypravovaly turistické vlaky obce a města a také soukromé společnosti, tento provoz skončil v roce 2015. Trať postupně chátrala, v současnosti je částečně rozkradená, poničená a zarostlá náletovými dřevinami. V říjnu oslaví Kozí dráha 150 let od založení.

ČTK + Zdopravy.cz

 

Tagy Děčín - Telnice Kozí dráha Správa železnic Ústecký kraj
53 komentářů