Na Kozí dráze má pět let jezdit KŽC Doprava, na další turistické linky vypíše kraj soutěž

Motorák řady 810 KŽC Doprava. Autor: KŽC DopravaMotorák řady 810 KŽC Doprava. Autor: KŽC Doprava

Kraj počítá se zachováním turistických linek, dopravci dostanou pětileté smlouvy.

Ústecký kraj bude nadále jednat o zajištění provozu na takzvané Kozí dráze jen se společností KŽC Doprava. Pokud jednání dopadne, firma získá smlouvu až do roku 2026.

Vyplývá to z materiálu, který schválili krajští radní. Ústecký kraj chce, aby se vlaky mezi Děčín a Telnici vrátily už v říjnu. Trať ale potřebuje opravy za 50 milionů korun, které již schválila centrální komise ministerstva dopravy, dosud však není vybrán jejich zhotovitel. Není tak jisté, zda se vlaky skutečně na oslavy 150 let založení trati vrátí.

Linka ponese označení T11. Kraj již dříve oznámil, že pro záměr obnovení provozu na této trase v podobě víkendových vlaků jedná právě s KŽC. Letos měla být uzavřena jednoletá zkušební smlouva. „V souvislosti s právě projednávaným materiálem prodloužení spolupráce při zajišťování dopravní obslužnosti na jiných turistických linkách se stávajícími dopravci shledává odbor dopravy a silničního hospodářství vhodné projednat také problematiku linky T11 a s dopravcem smlouvu nadále vyjednávat jako šestiletou (období 2021–2026), tj. se stejným koncem platnosti jako ostatní turistické smlouvy,“ uvádí se v materiálu do rady.

Kraj počítá s tím, že od příštího roku budou dopravci na turistických linkách jezdit podle nové smlouvy. Letos kraj tyto spoje dotuje necelými deseti miliony korun. V materiálu chybí turistická linka na Moldavu, kde má jezdit Railway Capital. Výběr dopravce zde letos probíhal odděleně.

Ceny jednotky dopravního výkonu na turistických linkách v Ústeckém kraji

T1 Česká Kamenice – Kamenický Šenov (dopravce KŽC Doprava s. r. o.): 248,92 Kč (víkendový provoz); 212,81 Kč (provoz v pracovní dny)

T3 Ústí nad Labem – Zubrnice (dopravce MBM rail s. r. o.): 320,87 Kč

T4 Lovosice – Chotiměř (dopravce AŽD Praha s. r. o.): 24,80 Kč

T5 Roudnice nad Labem – Libochovice (dopravce KŽC Doprava s. r. o.): 162,54 Kč

T6 Kadaň-Prunéřov – Podbořany/Kadaňský Rohozec (dopravce RW Capital a. s.): 119,91 Kč

T9 Liberec – Zittau – Varnsdorf – Mikulášovice (dopravce Die Länderbahn CZ s. r. o.): 129,46 Kč

T10 Praha – Mladá Boleslav – Česká Lípa – Krásná Lípa – Mikulášovice (dopravce KŽC Doprava s. r. o.): 184,00 Kč.

Tagy Děčín - Telnice Kozí dráha KŽC Doprava T11 turistické linky v Ústeckém kraji Ústecký kraj
84 komentářů