Vlakem do Mošnova každé dvě hodiny. Ostravské letiště bude přes léto dostupnější

RegioPanter ve stanici Mošnov, Ostrava Airport. Foto: České dráhyRegioPanter ve stanici Mošnov, Ostrava Airport. Foto: České dráhy

Podle Moravskoslezského kraje je jedním z hlavních důvodů pro rozšíření vlakového spojení rostoucí počet cestujících využívajících ostravské letiště.

Spojení Ostravy s letištěm v Mošnově se zlepší. Po více než roce a půl od zavedení přímého autobusu Airport Express bude použitelnější také vlak. Nyní zajíždí do Mošnova čtyřikrát denně, ve vybrané dny v letní sezóně bude ze Svinova na letiště zajíždět každé dvě hodiny. Deníku Zdopravy.cz to řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Miroslava Chlebounová. Změna je patrná i v návrhu jízdního řádu.

„Jedním z hlavních důvodů pro rozšíření vlakového spojení je rostoucí počet cestujících využívajících Letiště Leoše Janáčka Ostrava, což vyžaduje častější a spolehlivější dopravní spojení. Zvýšená frekvence vlaků každé dvě hodiny výrazně zlepší dostupnost letiště, což přispěje k pohodlí a celkové spokojenosti cestujících,“ uvedla Chlebounová.

Podle Chlebounové může změna snížit dopravní zátěž na silnicích v okolí letiště a podpořit ekologičtější způsob dopravy.

„To je obzvláště důležité s ohledem na omezenou kapacitu parkovišť, zejména v období charterových letů. Zvýšená frekvence vlaků může snížit potřebu parkování u letiště, což uleví přetíženým parkovištím a zlepší celkovou logistiku pro cestující,“ dodala Chlebounová.

Zatímco dosud byl vlak na ostravské letiště použitelný prakticky jen k návozu zaměstnanců do přilehlé průmyslové zóny, nově z něj budou moci těžit i cestující letiště. První spoj odjede z nádraží Ostrava-Svinov ve čtyři hodiny ráno, poslední pak v osm hodin večer.

Pravidelný provoz v železniční stanici Mošnov, Ostrava Airport byl zahájen v roce 2015. Při otevření stanice na ni jezdilo 10 párů vlaků denně. Z trati do Mošnova aktuálně těží především nové kontejnerové překladiště. Stát za ni zaplatil asi 350 milionů korun. Odbavovací hala vyšla Moravskoslezský kraj na 580 milionů korun.

Tagy kolejové napojení letiště Letiště Ostrava Moravskoslezský kraj mošnov OSR ostrava airport
15 komentářů