Vláda zřejmě omezí slevy na jízdném pro žáky a studenty

Cestující na pražském hlavním nádraží. Foto: Jan SůraCestující na pražském hlavním nádraží. Foto: Jan Sůra

Ministerstvo financí zruší kvůli boji s koronavirem účtenkovou loterii k elektronické evidenci tržeb (EET). České televizi (ČT) to řekla ministryně

Ministerstvo financí zruší kvůli boji s koronavirem účtenkovou loterii k elektronické evidenci tržeb (EET). České televizi (ČT) to řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Omezit chce i slevy na jízdném. Úspory mají připravit i další ministerstva. Na noční tiskové konferenci vlády se nicméně o slevách nemluvilo.

Začnu škrtat ve své kapitole, začnu tím, že zruším účtenkovou loterii, což je úspora teď hned rychlá 65 milionů korun ročně a raději je dám na roušky,“ řekla Schillerová ČT.

Ministryně podle televize počítá také s omezením slev na jízdném pro žáky a studenty, chce aby zůstaly jen penzistům. Za slevy pro seniory a mládež ve výši 75 procent platí stát dopravcům kompenzace ve výši stovek milionů korun měsíčně. Zavedl je v září 2018.

Za rok stát vyplatil na kompenzacích téměř šest miliard korun. Největšími příjemci slev jsou právě děti a studenti do 26 let, na které připadá 75 procent kompenzace. Slevy nařídila vláda, která je může rovněž sama zrušit. Ještě v pátek nicméně mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka na dotaz deníku Zdopravy.cz odmítl, že by se o zrušení slev uvažovalo.

Například španělská vláda kvůli nákaze přistoupila k věci přesně opačně, když zrušila slevy pro seniory. Cílem bylo především omezení cestování nejohroženější skupiny obyvatelstva.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy Koronavirus slevy v dopravě vláda
151 komentářů