Vláda zastaví lety mezi Českem a Jižní Koreou, ČSA přerušily lety do severní Itálie

První Boeing 737-800 v barvách ČSA registrace OK-TST. Foto: Marek HorákPrvní Boeing 737-800 v barvách ČSA registrace OK-TST. Foto: Marek Horák

Bezpečnostní rada státu rozhodla o zastavení letů mezi Českem a Jižní Koreou. Chce také zastavit provoz linek do části italských

Bezpečnostní rada státu rozhodla o zastavení letů mezi Českem a Jižní Koreou. Chce také zastavit provoz linek do části italských měst na severu země. Po dnešním jednání to na tiskové konferenci uvedl premiér Andrej Babiš. Důvodem je epidemie koronaviru. Skupina Smartwings následně oznámila, že s okamžitou platností pozastavuje lety Českých aerolinií do Milána a Boloni. Do Soulu přestaly ČSA létat už minulý týden.

Přerušení letů ČSA do severní Itálie zatím platí do 6. dubna. „Cestujícím dotčených letů umožní České aerolinie vrácení peněz v plné výši nebo přesměrování na lety s jinými dopravci. Omlouváme se všem zákazníkům za nepříjemnosti, ale bezpečnost našich cestujících a zaměstnanců je vždy prioritou,“ uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Opatření bezpečnostní rady se tedy týká i letů Korean Air mezi Soulem a Prahou. Podle Babiše tento zákaz nemusí vláda řešit s Evropskou komisí. Stát už dříve zakázal lety do a z Číny. Zákaz letů do Soulu bude platit od zítřka.

Bezpečnostní rada plánuje i zastavení linek z Česka na sever Itálie, musí ale jednat s Evropskou komisí. Z Prahy by se mělo opatření týkat spojů do Milána, Benátek a Boloni, v případě Brna do Bergama. Premiér neuvedl, zda se opatření týká i linky z Prahy do Trevisa v blízkosti Benátek. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka se jedná s Evropskou komisí o přerušení na 14 dní.

Do Benátek z Prahy létá easyJet, přes sezónu také České aerolinie; Ryanair pak na nedaleké letiště v Trevisu. Do Milána létají easyJet a ČSA na letiště Malpensa, Ryanair do Bergama. Do Boloni létají ČSA a Ryanair. Z Brna létá linka Ryanairu z Bergama.

Loni podle statistik prošlo odbavením na Letišti Praha na letech do a z Itálie 1,46 milionu cestujících. Po Velké Británii nelétá z Prahy do žádné jiné země tolik lidí. Z Prahy se létá aktuálně přímo na celkem jedenáct italských letišť, ve třech případech (Milán, Benátky a Řím) jde o dvě letiště pro jedno město.

Všichni tři infikovaní koronavirem přijeli z Itálie do Česka po zemi.

Tagy koronavir Koronavirus letecké spojení Česko - Itálie
73 komentářů