Vláda schválila „sedačkovné“ pro zájezdové autobusy, podpora může dosáhnout až miliardy korun

Výše podpory dopravcům se vypočítá podle kapacity autobusu a emisní třídy.

Vláda dnes schválila podmínky programu COVID-BUS, z kterého chce stát uhradit ztráty autobusovým dopravcům v nepravidelné dopravě. Ministerstvo dopravy ho spustí příští týden, v rozpočtu na něj bude miliarda korun. Ta má kompenzovat výpadek tržeb.

„Zájezdoví dopravci byli tvrdě zasaženi nezbytnými protikoronavirovými opatřeními. Rušily se školy v přírodě, školní výlety, firemní akce, zájezdy, objem těchto objednávek se v období jara limitně blížil nule a dosud se trend vývoje nelepší. Ministerstvo dopravy proto prostřednictvím programu COVID-BUS podpoří podnikatele v nepravidelné autobusové dopravě s cílem umožnit překlenout krizi trhu, případně ukončit podnikání bez extrémně negativních dopadů na trhu a osobní život podnikatelů,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček.

Podle ministerstva má většina dopravců 1–3 autobusy, většinou na leasing. Podle ministerstva dopravy dosud tito dopravci obtížně dosahovali na úvěrové programy COVID nabízené ministerstvem průmyslu a obchodu.

Výše podpory se bude odvozovat od emisní třídy autobusu s limitem výroby autobusu v roce 2000. Ministerstvo původně uvádělo, že nepodpoří starší autobusy, nakonec ale od této možnosti ustoupilo.  Dále se bude zohledňovat samotná kapacita autobusu. Výše kompenzace se bude počítat na sedačku a den. Například za den odstavený autobus se 60 místy s emisní třídou EURO VI zaplatí stát dopravci 8100 Kč. Vzhledem k faktickému zamrznutí trhu až do konce školního roku je pak rozhodné období kalkulováno až do 30. června 2020. Kompletní návrh programu COVID-BUS je ke stažení zde.

Návrh výplaty kompenzací dopravcům

Výše příspěvku na sedačku podle emisní normy EURO autobusu vyrobeného od roku 2000.

Dotace na sedačku a den

EURO II

15 Kč

EURO III

28 Kč

EURO IV

40 Kč

EURO V

62 Kč

EURO VI

135 Kč

 

Detailní informace o způsobu žádání zveřejní ministerstvo dopravy příští týden.

Za podporu lobbovalo především sdružení autodopravců Česmad Bohemia, zájezdoví dopravci se sdružili do iniciativy Za autobusy, která požadovala pomoc státu. Mezi jejich argumenty patří to, že přišli o svůj byznys prakticky ze dne na den. Nejde jen o přepravu zahraničních turistů po Česku, ale také zamrzlý trh se školními výlety.

Generální tajemník Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř vyhlášení programu vítá. „Jsme rádi, že jednání s ministerstvem dopravy dospělo do úspěšného konce a tato podpora snad pomůže řadě dopravců v nepravidelné přepravě osob přežít. Ministerstvu patří náš dík za konstruktivní a vstřícný přístup. Je to jen částečná kompenzace jejich fixních nákladů, největší zátěž zůstává na firmách. Provozovatelé zájezdových autobusů se bohužel v současných dnech ocitají ve stejně zoufalé situaci jako na jaře, proto budeme i nadále jednat o dalších možných podporách odvětví. Nechceme zapomenout ani na linkovou dopravu,“ uvedl Hromíř.

Tagy Covid Bus Ministerstvo dopravy nepravidelná autobusová doprava Top Za autobusy zájezdové autobusy
51 komentářů