Ministerstvo rozdělí mezi zájezdové dopravce dalších 400 milionů

Autobus, ilustrační foto. Pramen: MDČR/autobusova-doprava-Praha.czAutobus, ilustrační foto. Pramen: MDČR/autobusova-doprava-Praha.cz

Pro zájezdové dopravce jde už o třetí finanční injekci od státu, program nese název Covid-Bus III.

Ministerstvo dopravy rozdělí mezi provozovatele nepravidelné autobusové dopravy dalších 400 milionů korun jako kompenzaci propadu tržeb během covidu. Program, který ve středu schválila vláda, bude spuštěn v pondělí 28. února. Jde už o třetí vlnu covidových podpor pro zájezdové dopravce.

„Vláda pomáhá podnikatelům zasaženým dopady covidu-19, na což jsme rychle zareagovali další podporou zájezdových dopravců. Chceme tak podpořit zejména malé a střední podnikatele v sektoru, který na dopravním trhu hraje svoji nezastupitelnou roli,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Podpora je zaměřena na ty zájezdové dopravce, kterým od 1. listopadu do 31. prosince 2021 poklesl obrat nejméně o 50 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Jeden žadatel může získat maximálně 2,5 milionu korun, výše podpory bude odvozena také od emisní třídy autobusu, zohledněna je také kapacita autobusu.

Příjem žádostí bude zahájen 28. února, pomoc má být vyplacena ještě v prvním pololetí. „Většina firem provozuje jeden až tři autobusy (výjimečně více), které jsou pořizovány zejména na leasing. Jedná se navíc o sektor s velmi nízkou marží. Kombinace těchto faktorů vede k tomu, že úvěrování podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě je extrémně složité, mnohdy vázané na osobní majetek podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě. To také vede k obtížné možnosti čerpat úvěry,“ zdůvodňuje pomoc ministerstvo.

Pro zájezdové dopravce jde už o třetí finanční injekci od státu, program nese název Covid-Bus III. Loni v rámci programu Covid-Bus II dostali provozovatelé zájezdových autobusů 400 milionů, předloni (Covid-Bus) zhruba miliardu.

Tagy Covid Bus Ministerstvo dopravy zájezdové autobusy
23 komentářů