Covid Bus: Zájezdoví dopravci žádají miliardu, ozvalo se jich přes tisíc

Autobus, ilustrační foto. Pramen: MDČR/autobusova-doprava-Praha.czAutobus, ilustrační foto. Pramen: MDČR/autobusova-doprava-Praha.cz

Dostat by se mělo na všechny, neboť stát na tento účel vyčlenil právě miliardu.

Dopravci provozující zájezdové autobusy během necelého měsíce od vyhlášení výzvy zažádali na ministerstvu dopravy o 985 milionů z programu Covid Bus. Do vypršení lhůty v noci ze středy na čtvrtek podalo žádost o pomoc 1023 dopravců, což je o třetinu více, než ministerstvo čekalo.

Dostat by se nicméně mělo na všechny, neboť stát na tento účel vyčlenil právě miliardu. Dopravci se tak do limitu vešli. Peníze jim mají pomoci přežít epidemii a s ní spojená omezení, přizpůsobit se novým podmínkám na trhu, případně důstojně ukončit podnikání. Ministerstvo je vyplácí postupně, většinu žádostí už vyřídilo.

„Ministerstvo dopravy bylo vůči chybným žádostem velmi vstřícné, po kontaktování dopravce a opětovném vložení příloh byly žádosti v dalších pokusech úspěšné. Dopravcům byl v takovém případě telefonicky či emailem vysvětlen další postup. Dokonce bylo umožněno i podání nové žádosti,“ napsal úřad na svých stránkách. Neúspěšní žadatelé byli především ti, kteří nejsou držiteli příslušné koncese nebo podporu žádali na vozidlo, které spadá mimo podporované emisní třídy.

Za podporu lobbovalo především sdružení autodopravců Česmad Bohemia, zájezdoví dopravci se sdružili do iniciativy Za autobusy, která požadovala pomoc státu. Mezi jejich argumenty patří to, že přišli o svůj byznys ze dne na den. Nejde přitom podle nich jen o přepravu zahraničních turistů po Česku, ale také o zamrzlý trh se školními výlety.

Tagy Covid Bus Ministerstvo dopravy zájezdové autobusy
31 komentářů