Video: Z Brna do Střelic se začnou natahovat dráty, v pátek přijde úplná výluka

Práce na modernizaci tratě Brno - Střelice. Pramen: SkanskaPráce na modernizaci tratě Brno - Střelice. Pramen: Skanska

Nové zastávky v Lískovci a Ostopovicích budou v provozu nejdříve od nového grafikonu, tedy od 12. prosince.

Modernizace tratě Brno – Střelice, jejíž klíčovou součástí je elektrifikace, postoupí v pátek ráno do další fáze. Skončí práce na pokládce kolejí a specialisté firem Skanska a Elektrizace železnic (EŽ) začnou instalovat trakční vedení v celé trase. To přinese i úplnou výluku (od 8:30) vlakového provozu, když dosud místem projížděly alespoň dálkové vlaky po jedné koleji. Provoz mezi Brnem a Střelicemi by měl být obnoven 20. září.

Zhruba 8,5 kilometru dlouhá trať dostala během uplynulého roku nový spodek i svršek, včetně méně hlučných bezstykových kolejí. Rekonstruovány či znovu postaveny byly propustky, mosty, protihlukové stěny a železniční přejezdy, které byly opatřeny novým zabezpečením.

„V nově zbudované zastávce Starý Lískovec vzniklo ostrovní nástupiště a novou zastávku jsme vybudovali i v obci Ostopovice. Lidé se mohou těšit na bezbariérové přístupy, rekonstruovaná nástupiště a rychlejší a bezpečnější přepravu mezi Brnem a přilehlými obcemi,“ uvedl projektový manažer Skansky Ondřej Zedník.

Nové zastávky v Lískovci a Ostopovicích budou v provozu nejdříve od nového grafikonu, tedy od 12. prosince. Stávající rekonstruované zastávky Troubsko a Střelice dolní začnou lidem sloužit od ukončení výluky 20. září. Po tomto datu budou už za provozu pokračovat práce na zbývajících staničních kolejích v železniční stanici Střelice. Až do jara 2022 budou ještě probíhat opravy komunikací a dokončovací práce.

Modernizace tratě mezi Brnem a Střelicemi je první etapou vylepšení, kterého se má dostat celému úseku až do Zastávky u Brna. Na první etapě pracuje od loňského léta sdružení Skanska a EŽ, smluvní cena je 2,23 miliardy korun. Na druhou etapu od Střelic do Zastávky u Brna běží aktuálně tendr, předpokládaná cena činí 2,5 miliardy.

Trať bude elektrifikována střídavou soustavou 25 kV 50 Hz. Navržená maximální traťová rychlost je 120 km/h (dnes 80 km/h), do doby zavedení zabezpečovacího systému ETCS se ale bude jezdit maximálně 100 km/h.

Tagy elektrizace trati Brno - Zastávka u Brna Elektrizace železnic Skanska Správa železnic
65 komentářů