Video: Po Plzni začala jezdit nová tramvaj Škoda pro Bonn

Tramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: Škoda TransportationTramvaj ForCity Smart (41T) pro Bonn. Pramen: Škoda Transportation

Dopravní podnik v Bonnu má objednáno 26 tramvají.

Škoda Group zahájla testování tramvaje Škoda ForCity Smart Bonn (41T). Zatím prázdná tramvaj bez cestujících začala jezdit po kolejích Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Zkoušky potrvají zhruba dva měsíce.

Zákazníkem je společnost SWB Bus und Bahn. „Do začátku prosince v Plzni uskutečníme statické a dynamické testování všech systémů této tramvaje. Statické testování provedeme ve vozovně, dynamické pak mimo běžný provoz v noci na trati,“ uvedl mluvčí Škoda Group Jan Švehla.

Bonnský dopravce si objednal celkem 26 tramvají. Součástí smlouvy je i opce až na dvanáct dalších vozidel, celková hodnota kontraktu může dosáhnout téměř čtyř miliard korun.

Tramvaje pro Bonn jsou obousměrné tříčlánkové a nízkopodlažní s otočnými podvozky. S délkou 30 metrů pojmou 180 cestujících. Mimo jiné budou vybaveny kamerovým systémem. Součástí zakázky jsou i dodávky náhradních dílů po dobu 25 let.

Bonnský dopravní podnik provozuje tramvaje na třech linkách, ve městě jezdí tramvaje z první poloviny 90. let od firmy Duewag. Od nových tramvají si dopravní podnik slibuje výrazné snížení nákladů na údržbu a zvýšení spolehlivosti.

Pro skupinu Škoda Transportation není zakázka pro Bonn jediným velkým tramvajovým úspěchem v Německu. Celkem osmdesát tramvají zamíří v příštích letech i na tratě mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg, kde tramvaje provozuje dopravce rnv (Rhein-Neckar-Verkehr).

 

Tagy 41T Škoda ForCity Smart Bonn (41T) Škoda Group SWB Bus und Bahn
Žádné komentáře