Více přechodů, méně zábradlí. Karlovo náměstí v Praze se začíná proměňovat

Úpravy ulic, Karlovo náměstí, Praha. Pramen: TSKÚpravy ulic, Karlovo náměstí, Praha. Pramen: TSK

Technická správa komunikací (TSK) započala další etapu proměny Karlova náměstí v Praze, konkrétně jde o rekonstrukci vozovek a chodníků po

Technická správa komunikací (TSK) započala další etapu proměny Karlova náměstí v Praze, konkrétně jde o rekonstrukci vozovek a chodníků po obvodu náměstí. Největší změnou budou zejména nové přechody. Lidé nově nebudou muset podcházet Resslovu ulici. Úpravy by měly být hotové do konce srpna. Další etapy budou následovat v roce 2021. Od roku 2023 je také v plánu revitalizace parku.

Umístění nových přechodů, Karlovo náměstí. Pramen: IPR PrahaÚpravy ulic, Karlovo náměstí, Praha. Pramen: TSKÚpravy ulic, Karlovo náměstí, Praha. Pramen: TSKÚpravy ulic, Karlovo náměstí, Praha. Pramen: TSKKarlovo náměstí. Autor: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48843861

Na Karlově náměstí v křižovatce s Resslovou ulicí nově vzniknou tři přechody pro chodce. Přechod přes Resslovu ulici umožní přejít po povrchu podél celé západní strany náměstí. Nový přechod také vznikne v křižovatce od Charles Square centra k tramvajové zastávce. Třetí přechod je naplánován na západní straně Ječné ulice.

„Řidiči jistě ocení nové povrchy, chodci nové chodníky, odřezané zábradlí, které zlepší přístupnost, a hlavně přechody, díky kterým už nebudou muset složitě do podchodů,“ uvedl pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr. Z náměstí částečně zmizí zábradlí, které rozděluje park. Zábradlí podél ulice Resslova zůstane zachováno.

Dopravní úpravy Karlova náměstí spadají pod tzv. I. etapu celkové revitalizace náměstí. V roce 2013 připravil Institut plánování a rozvoje (IPR) návrh rekonstrukce většiny ulic lemujících Karlovo náměstí. O dva roky později byla rekonstruována tramvajová trať, přilehlé chodníky a nástupní ostrůvky. Letos se přikročilo k dalším úpravám.

Revitalizace samotného parku spadá pod etapu II. a má ji na starosti magistrátní odbor investiční, který projekt převzal od IPR. V roce 2018 byl v soutěžním dialogu vybrán vítězný návrh revitalizace parku (více na www.iprpraha.cz/karlovonamesti). Minulý týden autorský tým odevzdal dokumentace pro územní rozhodnutí, na které bude navazovat projednání s příslušnými úřady. Předpokládá se, že rekonstrukce parku by mohla začít v roce 2023.

Tagy Karlovo náměstí praha revitalizace TSK
41 komentářů