Pokrok pro chodce v Praze. Karlovo náměstí má nové přechody, zmizelo zábradlí

Karlovo náměstí po úpravách. Foto: TSKKarlovo náměstí po úpravách. Foto: TSK

Praha chce pokračovat v odstraňování bariér pro chodce. Chůzi považuje současné vedení za nejpřirozenější pohyb po městě.

Na řadě míst největšího náměstí v České republice už nemusí lidé kvůli přecházení silnice do podchodu. Technická správa komunikací (TSK) dokončila úpravy Karlova náměstí.

Zdánlivě banální úprava má velký význam především z pohledu preference chůze před individuální automobilovou dopravy. Z náměstí zmizela velká část zábradlí, přibyly nové přechody.

„Už nás konečně nenutí motat se v podchodech, když se prostě potřebujeme dostat z jedné strany ulice na druhou. Pro mě jako politika je naprosto přirozené maximálně podporovat nejpřirozenější pohyb po městě, kterým je chůze. Do teď hráli na Karláku největší roli řidiči v autech a cestující v MHD,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. V odstraňování bariér pro chodce chce dál pokračovat.

V rámci stavebních prací došlo k úpravě nároží křižovatek, byly zřízeny nové bezbariérové přechody pro chodce s dělícími ostrůvky, odstraněno nepotřebné zábradlí a došlo k celkovému šířkovému uspořádání dopravního prostoru spolu s integrací cyklodopravy. Součástí stavby byla i úprava odvodnění a nové vodorovné dopravní značení.

Na Karlově náměstí v křižovatce s Resslovou ulicí nově vznikly tři přechody pro chodce. Přechod přes Resslovu ulici umožní přejít po povrchu podél celé západní strany náměstí. Nový přechod také vznikl v křižovatce od Charles Square centra k tramvajové zastávce. Třetí přechod je na západní straně Ječné ulice.

Z náměstí částečně zmizelo zábradlí, které rozděluje park. Zábradlí podél ulice Resslova zůstalo zachováno.

Další velké úpravy Karlova náměstí začnou v roce 2023

Dopravní úpravy Karlova náměstí spadají pod tzv. I. etapu celkové revitalizace náměstí. V roce 2013 připravil Institut plánování a rozvoje (IPR) návrh rekonstrukce většiny ulic lemujících Karlovo náměstí. O dva roky později byla rekonstruována tramvajová trať, přilehlé chodníky a nástupní ostrůvky. Letos se přikročilo k dalším úpravám.

Revitalizace samotného parku spadá pod etapu II. a má ji na starosti magistrátní odbor investiční, který projekt převzal od IPR. V roce 2018 byl v soutěžním dialogu vybrán vítězný návrh revitalizace parku (více na www.iprpraha.cz/karlovonamesti). Předpokládá se, že rekonstrukce parku by mohla začít v roce 2023.

Karlovo náměstí po úpravách. Foto: TSKKarlovo náměstí po úpravách. Foto: TSKKarlovo náměstí po úpravách. Foto: TSKKarlovo náměstí po úpravách. Foto: TSKKarlovo náměstí po úpravách. Foto: TSKKarlovo náměstí po úpravách. Foto: TSK
Tagy Karlovo náměstí odstraňování bariér pro chodce praha TSK Praha
136 komentářů