Velký tendr na 30 tramvají pro Košice vyhrála polská PESA, porazila Škodu

Tramvaj Pesa Twist v Katovicích. Foto: Marek Mróz / Wikimedia CommonsTramvaj Pesa Twist v Katovicích. Foto: Marek Mróz / Wikimedia Commons

Pro polského státního výrobce jde o první zakázku na tramvaje na trhu bývalé federace.

Veřejnou soutěž na dodávku třiceti nových nízkopodlažních tramvají pro Dopravní podnik města Košice vyhrála polská společnost Pesa Bydhošť. Vítězství ještě není pravomocné. Její výběr oznámil dnes dopravce na svém profilu zadavatele, jako první na něj upozornil polský server Raport Kolejowy.

Pro Pesu jde o první zakázku na dodávku tramvají na Slovensku. Podle zprávy o výběru nejvýhodnější nabídky byl v tendru už jen Škoda Transportation. Cenu zatím dopravní podnik neuvedl.

Podle polského serveru Pesa vyhrála s tramvají z rodiny Twist se čtyřmi podvozky. „Vítězství v soutěžích v rumunských městech Iasi (Jasy) a Craiova a slovenských Košicích jsou výsledkem důsledně prováděné strategie zvýšení naší přítomnosti na zahraničních trzích. S ohledem na vývoz také pracujeme na nové generaci tramvají navržených speciálně pro evropské trhy,“ řekl serveru Marcin Grzyb, obchodní ředitel Pesy.

V soutěži měla cena váhu jen 60 %, čtvrtina v hodnocení připadala na technická kritéria, například počet pevných sedaček, hmotnost na nápravu nebo obsaditelnost. Zbytek připadl na náklady na údržbu na 15 let. První tramvaj má dodat do 22 měsíců po podpisu smlouvy. Výběr zatím neznamená vítězství Pesy v celé zakázce, rozhodnutí nenabylo právní moci. Škoda se může proti vítězství Pesy odvolat.

Pro Košice jde o druhou etapu modernizace tramvajové flotily, v první v roce 2014 vyhrál český Pragoimex s tramvajemi Vario LF2.

Tagy Dopravný podnik mesta Košice DPMK Košice pesa Pesa Bydgoszcz Škoda Transportation
78 komentářů