Ani Pesa, ani Škoda. Košice zrušily velkou soutěž na nové tramvaje

Nová tramvaj pro Košice. Foto: PesaNová tramvaj pro Košice. Foto: Pesa

Vítěz soutěže by už kvůli průtahům tendru nestihl dodat tramvaje včas, aby na ně šlo využít dotace.

Více než dva roky po vypsání končí soutěž na dodávku 30 nových tramvají pro Košice fiaskem. Dopravný podnik města Košice (DPMK) oznámil na svém profilu zadavatele, že soutěž ruší. Jako první na to upozornil server Československý dopravák.

Podle zprávy zadavatele není už kvůli průtahům tendru možné zajistit, aby nejméně deset vozidel bylo dodáno do konce příštího roku. To je podmínkou evropské dotace na jejich nákup. DPMK důvody označil za „změnu okolností“. Dopravní podnik peníze na nákup bez dotace nemá.

V soutěži proti sobě bojoval český výrobce Škoda Transportation a polská PESA Bydgoszcz. Zakázka vypsaná v červnu 2020 zaměstnávala poslední rok hlavně právníky. Hodnotící komise několikrát změnila vítěze.

Nové obousměrné tramvaje měly nahradit starší dosluhující vozy KT8D5. PESA nabídla v soutěži levnější tramvaj. Zakázku řešil Úrad pre verejné obstaravanie (ÚVO), který konstatoval pochybení ve výběru. Komise třikrát vyhlásila za vítěze Pesu, nakonec ji ale ze soutěže vyloučila kvůli nesplnění podmínek. DPMK tak vyhlásil za vítěze Škodu. Nakonec ale soutěž zrušil.

Dopravní podnik poptával obousměrné soupravy, které měly mít mít celkovou kapacitu 236 míst, z toho 64 k sezení. Souprava měla být tříčlánková s pěticí dveří.

Tagy Dopravný podnik mesta Košice DPMK Košice Pesa Bydgoszcz Škoda Transportation
26 komentářů