Nekonečný příběh: Úřad zrušil vítězství Pesy v Košicích, vyhověl námitkám Škody

Nová tramvaj pro Košice. Foto: PesaNová tramvaj pro Košice. Foto: Pesa

Vyhodnocení soutěže trvá už od loňského jara.

Už potřetí rozhodoval slovenský Úrad pre verejné obstaravanie (ÚVO – částečně obdoba českého antimonopolního úřadu) o osudu zakázky na dodávku až 30 nových tramvají pro košický dopravní podnik.

Zatímco dvakrát potvrdil vítězství polské Pesy, tentokrát se situace obrátila a prosincový výběr Pesy zrušil. „Rozhodnutím nařídil odstranit protiprávní stav a rušit informaci o výsledku vyhodnocení ze 3. 12. 2021 a opětovně vyhodnotit nabídku uchazeče,“ uvádí úřad v rozhodnutí, na které jako první upozornil slovenský server Korzár. Na osmém zasedání pak hodnotící komise vyloučila Pesu a jako vítěze označila Škodu Transportation s cenou o 6,4 milionů eur vyšší, než byl odhad. Pesa se může odvolat.

Soutěž se táhne od loňského jara, kdy byla Pesa Bydhošť vyhlášena vítězem soutěže na nové košické tramvaje. Škoda Transportation jako druhý uchazeč podala třikrát odvolání proti výběru Pesy, nyní již uspěla. Pesa nabídla za jednu tramvaj 2,15 milionu eur.

Vítěz se zavázal dodat obousměrné soupravy, které budou mít celkovou kapacitu 236 míst, z toho 64 bude určeno k sezení. Souprava bude tříčlánková, s pěticí dveří, u kterých se počítá s kombinovaným provedením. Dveře na koncích souprav budou jednokřídlé, zbylé pak dvoukřídlé. Tramvaje jsou kompletně nízkopodlažní a vycházejí z vývojové řady Twist, se kterou přišla PESA v roce 2012. Pesa už loni postup Škody označila za záměrné obstrukce.

Tagy Dopravný podnik mesta Košice DPMK Košice Pesa Bydgoszcz Škoda Transportation
19 komentářů