dkv-spojujeme

Velké převlékání modré armády: Zaměstnanci SŽDC se drželi při zdi, někteří dostanou oblek na míru

Nové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDC

Správa železniční dopravní cesty chce do dvou let převléci své provozní zaměstnance do nových stejnokrojů. Jejich podobu, kterou navrhla společnost

Správa železniční dopravní cesty chce do dvou let převléci své provozní zaměstnance do nových stejnokrojů. Jejich podobu, kterou navrhla společnost Blažek, dnes představila na módní přehlídce ve vládním salonku na pražském hlavním nádraží. Převlékání čeká zhruba 4500 uniformovaných zaměstnanců správy železnic.

Nové uniformy jsou dle popisu během přehlídky mimo jiné „pohodlné, vzdušné a nemačkavé.“ Mají reflexní prvky a nesou nové logo SŽDC, které je i na knoflících. Nezbytnou součástí je červená čepice. Kromě základního dělení na pánské a dámské mají několik dalších podvariant, například zimní a letní. Všichni zaměstnanci je dostanou najednou, do konce září chce SŽDC vysoutěžit dodavatele.

Generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda připomněl, že jako výpravčí rovněž nosil uniformu, kterou definitivně svlékl v roce 1996. Podle něj nové uniformy jsou oproti těm, které nosil, velkým skokem kupředu. „Tehdy jsme jim říkali lepenkové, všichni víme, jak byly prodyšné. Ty nové bych nazval spíše oblekem,“ řekl Svoboda.

Na podobě uniforem se podíleli i zaměstnanci; a podle Svobody se projevili spíše konzervativně a některé nápady návrhářů tlumili. Například volili usedlejší barvy. „Mě to celkem nemile překvapilo,“ řekl Svoboda. Jako háček se podle něj může ukázat i skutečnost, že řada zaměstnanců SŽDC nemá právě konfekční postavu. Některým pomůže flexibilní úprava pasu v podobě spony, díky které se kalhoty (či sukně) změní až o dvě velikosti, pro jiné ale bude třeba šít uniformy na míru. Oproti původním plánům také SŽDC zatím ustoupila od zavedení takzvaných bundokošil.

Průměrné náklady na kompletní výstroj pro jednoho zaměstnance nepřesáhnou podle SŽDC 16 tisíc korun bez DPH, celkové náklady se mají pohybovat kolem 70 milionů. Svoboda přitom nechce skončit u výměny uniforem. Zaměstnancům dispečerských pracovišť, kteří celý den sedí u obrazovek, chce nabídnout pohodlná trika a kalhoty na způsob riflí. Uniformy pro ně nebudou povinné, budou moci zvolit uvolněnější variantu.

Nové uniformy SŽDC.
Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC (dnes SŽ).
Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC.
Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC.
Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC.
Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC.
Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDC

[yop_poll id=“25″]

Tagy SŽDC Top uniforma
38 komentářů