Velká zakázka na projekt nové trati na letiště míří k AFRY. Těsně předběhla konkurenci

Zastávka Dlouhá Míle, starší vizualizace. Pramen: Správa železnicZastávka Dlouhá Míle, starší vizualizace. Pramen: Správa železnic

Na úsek tratě od Dlouhé Míle naváže na letišti samostatná stavba železniční stanice Praha-Letiště Václava Havla.

Komise Správy železnic vyhodnotila velký tendr na projekt novostavby trati z Prahy Ruzyně na Letiště Václava Havla. Zakázka míří ke konsorciu firem AFRY CZ a švédské AF-Infrastructure, které přišlo s nejnižší cenou a vyhrálo i celkové hodnocení. Zprávu o hodnocení nabídek má deník Zdopravy.cz k dispozici.

Předmětem tendru je dokumentace pro stavební povolení. Předpokládaná cena činila 119 milionů, sdružení s AFRY CZ v čele přišlo s cenou 109,901 milionu. Cena ale nebyla jediným kritériem, její váha při hodnocení byla 60 procent. Zbytek připadal na kvalifikaci uchazeče.

AFRY CZ získala v celkovém hodnocení 96,77 bodu, jen těsně druhé skončilo sdružení Moravia Consult Olomouc + Metroprojekt Praha. To přišlo s cenou 116,97 milionu, jeho celkový počet bodů činí 96,37. Na třetím místě skončil Sudop Brno (139,32 mil. Kč, 67,53 bodu).

Nabídka, která získala nejvyšší počet bodů, byla komisí vyhodnocena jako nabídka ekonomicky nejvýhodnější. Podle komise také účastník splnil všechny podmínky zadavatele, komise proto doporučila přijmout nabídku AFRY CZ.

Trať Veleslavín - Letiště Václava Havla. Pramen: Správa železnicZaokruhování trati z letiště do Kladna. Pramen: Správa železniceZastávka Dlouhá Míle, vizualizace. Pramen: Správa železnicZastávka Dlouhá Míle, starší vizualizace. Pramen: Správa železnic

Samotná stavba by měla začít v roce 2024, hotovo by mělo být o čtyři roky později. Úsek začíná za stanicí Praha-Ruzyně mimoúrovňovým rozpletem směrů na Kladno a na letiště. Součástí nové tratě je i přestupní terminál Dlouhá Míle. V této lokalitě je v plánu hned několik důležitých dopravních staveb. Zatímco Správa železnic bude investorem železniční trati, včetně terminálu a parkoviště P+R pro přibližně 1 050 aut, město Praha zde na své náklady vybuduje dalších 950 parkovacích míst. Navíc tudy hlavní město plánuje vést i tramvajovou trať Dědinská – Terminál 3.

Připravovaná novostavba je součástí chystaného železničního spojení mezi Prahou, letištěm a Kladnem. Spočívá ve výstavbě dvou kolejí v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Podoba železniční zastávky Dlouhá Míle projde podle SŽ „architektonickou revizí v chystaném projektovém stupni dokumentace pro stavební povolení“.

Na úsek tratě od Dlouhé Míle naváže na letišti samostatná stavba železniční stanice Praha-Letiště Václava Havla. Zakázku na její vyprojektování získal už v polovině letošního srpna Metroprojekt Praha. Hodnota zakázky je 94 milionů.

Zprovoznění železničního spojení na Letiště Václava Havla Praha se předpokládá mezi lety 2028 a 2029. Nejnáročnější přípravu i stavbu si vyžádá úsek Výstaviště – Veleslavín.

Tagy AFRY CZ Správa železnic trať na letiště
97 komentářů