Veletrh InnoTrans přilákal VUZ, v Berlíně vezme návštěvníky do virtuální reality

Výzkumný Ústav ŽelezničníVýzkumný Ústav Železniční

Jak a kde se testuje budoucnost železnice. Výzkumný Ústav Železniční vůbec poprvé představí na veletrhu 3D prohlídky svého zázemí.

Virtuální 3D prohlídky testovacího centra a haly Dynamického zkušebního stavu, ale i virtuální projížďka po velkém testovacím okruhu v Cerhenicích budou letos největšími lákadly prezentace Výzkumného Ústavu Železničního na berlínském veletrhu InnoTrans od 20. do 23. září.

„Stánek VUZ bude pro návštěvníky veletrhu bránou do světa železničního výzkumu a zkušebnictví. Seznámíme je s nejnovějšími poznatky a možnostmi provádění zkoušek nejen pro železnici. Předvedeme, jak se testují komponenty, aby byla zaručena bezpečnost cestujících. Návštěvníci uvidí například to, jak vypadá táhlové ústrojí drážního vozidla poté, co absolvuje únavovou zkoušku,“ říká šéf VUZ Martin Bělčík.

Výzkumný Ústav Železniční není pouze známý testovací okruh u středočeské Velimi. Je především v Evropě unikátní akreditovanou zkušebnou, kterou využívají výrobci kolejových vozidel, jejich komponentů a výrobci součástí infrastruktury z celé Evropy a částečně i z Asie. Nově otevřel svou pobočku na Slovensku a začal posuzovat také shodu se slovenskými normami.

Kromě virtuálního pohledu do zázemí VUZ, které bude lákadlem pro odborníky i laiky, připravil výzkumný ústav v Berlíně i ryze odborné akce. „Atraktivním tématem pro profesionály bude hodnocení a certifikace výrobků a vozidel, zejména posuzování jejich interoperability v železničním systému Evropské unie. Přijďte se podívat, jak a kde se testuje a certifikuje budoucnost,“ zve ředitel VUZ Martin Bělčík.

20. 9.
14:00 prezentace hodnotitelství (služby v oblasti NoBo/DeBo/AsBo)
16:00 prezentace testování kybernetické bezpečnosti – vozidlo, vlak, souprava

21. 9.
10:00 prezentace dynamického testování komponent
13:00 prezentace Zkušební laboratoře VUZ

Stánek Výzkumného Ústavu Železničního najdou návštěvníci na berlínském výstavišti v hale číslo 27, kde jim bude k dispozici po celou dobu veletrhu i odborný tým VUZ.

Výzkumný Ústav Železniční patří do skupiny Českých drah a je její nejziskovější společností. Společnost každý rok investuje do zlepšování své infrastruktury a zázemí pro zákazníky 2,5 milionu eur. V loňském roce dokončila rozšíření odstavného kolejiště, aby zde mohly společnosti testující nové vlaky odstavovat soupravy i mezi jednotlivými zkouškami.

V následujících pěti letech počítá VUZ s investicemi přes 20 milionů eur. Aktuálně připravuje vybavení také malého zkušebního okruhu všemi úrovněmi ETCS, ale na stole jsou i projekty a studie na úpravy zkušebního okruhu pro testování automatických vozidel městských a příměstských drah či na vlastní ekologickou výrobu elektrické energie. Už dnes VUZ garantuje, že elektřina, kterou zde zákazníci využívají, je vyrobena výhradně z obnovitelných zdrojů.

VUZ, testování jízdních vlastností. Pramen: VUZZkoušky táhlového a narážecího ústrojí. Pramen: VUZZkouška betonových pražců. Pramen: VUZTestovací hala VUZ v Cerhenicích u Velimi. Pramen: VUZVýzkumný Ústav ŽelezničníBrzdový zkušební stav. Pramen: VUZ
Tagy Innotrans vúž Výzkumný ústav železniční
Žádné komentáře