V Berlíně začíná největší dopravní veletrh. Škoda ukáže novou tramvaj, Cegelec trolejbus

Jednotka Mireo Plus H. Foto: DBJednotka Mireo Plus H. Foto: DB

InnoTrans čeká letos přes 250 světových premiér, ukáže vývoj hlavně v kolejové dopravě.

Po čtyřech letech se v úterý znovu otevřou brány největšího veletrhu dopravní techniky InnoTrans. Zejména železniční průmysl zde představí své novinky, které mají ukázat čím dál větší posun k bezemisní dopravě a automatizaci. Silné zastoupení zde bude mít i český průmysl. Celkem se zde má ve světové premiéře ukázat 250 novinek jak v oblasti vozidel, tak technologií.

Veletrh se běžně koná jednou za dva roky, termín v roce 2020 ale zrušila pandemie koronaviru. Nevyšlo ani přesunutí na duben 2021. Redakce Zdopravy.cz přinese již v pondělí první texty z akce, která se veřejnosti otevře v úterý.

Trendem posledních let je náhrada dieselových vlaků na tratích, které nejsou elektrifikovány. Alstom do Berlína opět přiveze vodíkovou jednotku Coradia iLint, která bude během veletrhu jezdit po Berlíně v rámci speciálních jízd. Siemens přivezl do Berlína jednotku na vodík Mireo Plus H. Stadler představí jednotku Flirt H2 pro provoz v Kalifornii, která jezdí na vodík a současně také bateriovou jednotku Flirt a hybridní lokomotivu EURO 9000.

Mezi novinkami bude i řada vozidel pro městskou hromadnou dopravu. Škoda Group představí tramvaj pro trojměstí Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. Siemens ukáže nové metro pro Vídeň a tramvaj Avenio pro Norimberk. Stadler pak tramvaj TINA pro Darmstadt, Škoda a trolejbus pro Ostravu T’CITY 36TR. Součástí expozice bude i vodíkový autobus H’CITY. Cegelec přijel s trolejbusem SOR TNS 12 s novou výzbrojí Alva.

Český železniční průmysl představí celkem 27 firem z Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI). Firmy budou vystavovat vše od vozidel až po jednotlivé komponenty. AŽD představí dispečerské pracoviště dálkového řízení TrafficSWing DOZ-1 s telematickou nadstavbou TrafficSWing GTN a pokročilým systémem pro automatické stavění vlakových cest ASVC pro železniční trať Praha Vršovice – Uhříněves. Výrobce DAKO nabídne exponáty pneumatických i hydraulických brzdových systémů pro kolejová vozidla včetně mechatronických řídících komponent. Svou premiéru na veletrhu InnoTrans zažije sedadlo určené pro premium class všech zákazníků a dopravců, kteří se chtějí odlišit mírou nabízeného komfortu. Výrobcem je Borcad. České expozici se budeme věnovat v samostatném textu.

Tagy Innotrans InnoTrans 2022
5 komentářů