Rekordní dividenda. VUZ pošle Českým drahám 277 milionů korun

Jednotka Stadler Flirt3 BEMU2 SH pro Deutsche Bahn. Pramen: VUZJednotka Stadler Flirt3 BEMU2 SH pro Deutsche Bahn. Pramen: VUZ

Ziskovost provozovatele železničního zkušebního okruhu v posledních třech letech výrazně vzrostla.

České dráhy si letos výrazně vylepší hospodaření dividendou od své nejziskovější dceřiné společnosti. Valná hromada Výzkumného Ústavu Železničního (VUZ) rozhodla o výplatě dividendy z loňského zisku ve výši 277 milionů korun. Nikdy více provozovatel železničního zkušebního okruhu svému majiteli neposlal.

Rozhodnutí o výplatě dividend potvrdila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Podle výročních zpráv loni firma vyplatila dividendu 205 milionů korun, ještě v roce 2018 jen 105 milionů korun.

„Výše dividendy kopíruje rozhodnutí akcionáře v minulém roce, kdy jsme vypláceli objem celého zisku po zdanění a přídělech do fondů,“ řekl předseda představenstva VUZ Martin Bělčík. Podle něj je firma i přes náročnou situaci v podobě pandemie koronaviru finančně stabilizovaná a dividendu plně zaplatí ze svých zdrojů.

Tržby firmy loni meziročně stouply o 23 % na 692,3 milionu korun, zisk před zdaněním z 258,8 na 346 milionu korun. Zisk firmy byl loni nejen nejvyšší v padesátileté historii, ale také podstatně vyšší než stanovený plán. Zhruba dvě třetiny tržeb jsou od zahraničních zákazníků. Většina příjmů (625 milionů korun) je z oblasti zkušebnictví. Společnost dál hospodaří bez dluhu. VUZ v roce 2019 změnil obchodní politiku, zaměřuje se více na produkty s vysokou přidanou hodnotou.

„Naší vizí je být mezinárodní společností s ambicí prosadit se nejenom ve středoevropském regionu a nejenom na železnici,“ dodal Bělčík. Chce se stát evropským centrem excelence v oblasti testování a certifikace železničních vozidel. Loni společnost expandovala na Slovensku.

Tagy České dráhy vúž Výzkumný ústav železniční
8 komentářů