Ve Velké Británii začala stavba nové vysokorychlostní trati, náklady přesáhnou bilion korun

Stavba prvního úseku vysokorychlostní železnice HS2. Foto: HS2 Ltd.Stavba prvního úseku vysokorychlostní železnice HS2. Foto: HS2 Ltd.

Velká Británie si od stavby slibuje vytvoření 20 tisíc nových pracovních míst.

V Evropě začala vznikat další vysokorychlostní trať. Společnost High Speed 2 (HS2) začala formálně se stavbou nového 225 kilometrů dlouhého úseku mezi Londýnem, Birminghamem a Lichfieldem. Jde aktuálně o největší infrastrukturní projekt v Evropě.

Zahájení první etapy stavby železnice oznámila HS2 v tiskové zprávě. První úsek počítá s vybudováním více než 50 kilometrů tunelů a 16 kilometry na mostech. Rozpočet počítá s částkou 35 – 45 miliard liber (1,035 – 1,331 biliónu korun), s dokončením se počítá v roce 2029 – 2033.

Současně se zahájením stavby běží i první soutěž na dodávku vlaků pro vysokorychlostní spojení, které mají dosahovat rychlosti až 360 kilometrů v hodině. Běží i výběrové řízení na dodavatele energie nebo zabezpečovacího zařízení.

Na první etapě se podílí prakticky všechny velké evropské a britské stavební firmy, jde většinou o sdružení několika podniků.

Mapa High Speed 2 ve Velké Británii. Foto: HS2

Ještě na počátku roku britská média spekulovala o konci celého projektu vysokorychlostní železnice kvůli rostoucím nákladům. Britská vláda ale nakonec rozhodla, že trať se postaví. Vysvětluje to i tvorbou pracovních příležitostí: obří projekt má po dobu výstavby přinést 22 tisíc pracovních míst.

Tagy HS2 Top Velká Británie vysokorychlostní železnice
35 komentářů