Vlaky pro britskou vysokorychlostní trať dodá Hitachi s Alstomem

Nové vysokorychlostní jednotky pro HS2. Foto: Alstom / Hitachi RailNové vysokorychlostní jednotky pro HS2. Foto: Alstom / Hitachi Rail

Nové vlaky pojmou 550 cestujících, zvládnou rychlost až 360 km/h.

Jeden z největších kontraktů na nákup nových vozidel v historii získalo sdružení výrobců Hitachi Rail a Alstom. Za 1,97 miliard liber (58,5 miliard korun) dodají nové vysokorychlostní vlaky pro trať High Speed 2 (HS2), která spojí Londýn s Manchesterem. Objeví se ale i na dalších tratích.

Končí tak dva roky trvající výběr z nabídek čtyř výrobců. Vlaky vyjdou nakonec výrazně levněji: HS2 původně odhadoval cenu za 54 jednotek na 2,75 miliardy liber. Jednotky mají jezdit rychlostí až 360 km/h. Výběr oznámil HS2 na svých stránkách.

Alstom byl původně v soutěži sám za sebe, další nabídka ale byla od sdružení Hitachi a Bombardier, který ovládl Alstom. Nakonec se firmy dohodly na podání společné nabídky. Dalšími účastníky byli ještě Siemens, Talgo a CAF.

Nové vlaky se mají vyrábět ve Velké Británii: skříně se budou svařovat v závodě Hitachi v Newton Aycliffe, podvozky se budou vyrábět v Crewe v závodě Alstomu, finální montáž pak v závodě Alstomu v Derby. Součástí kontraktu je i údržba jednotek na 12 let.

Podle výrobců půjde o energeticky nejúspornější rychlovlaky na světě. Budou osmivozové, měřit budou 200 metrů. Jejich kapacita bude 550 míst. V první fázi mají vyjet mezi Londýn a Birmingham, později dál do Stoke, Crewe, Manchesteru, Liverpoolu, Carlisle, Motherwell a Glasgow. Pojedou tak částečně i mimo vysokorychlostní tratě.

První jednotka má být hotová v roce 2027, po schválení a testování má začít vozit cestující mezi roky 2029 až 2033.

Výroba rychlovlaků podle vítězů soutěže přinese ve Velké Británii 2 500 nových pracovních míst.

Nové vysokorychlostní jednotky pro HS2. Foto: Alstom / Hitachi RailNové vysokorychlostní jednotky pro HS2. Foto: Alstom / Hitachi RailNové vysokorychlostní jednotky pro HS2. Foto: Alstom / Hitachi Rail

Tagy alstom Hitachi Rail HS2 Velká Británie VRT vysokorychlostní tratě
24 komentářů