Jak budou vypadat nové rychlovlaky pro Británii? HS2 vybírá z pěti nabídek

Vysokorychlostní vlaky pro HS2 od AlstomuVysokorychlostní vlaky pro HS2 od Alstomu

Projekt vysokorychlostního spojení High Speed 2 (HS2) z Londýna na sever Anglie a do Skotska pokročil do další fáze. Do

Projekt vysokorychlostního spojení High Speed 2 (HS2) z Londýna na sever Anglie a do Skotska pokročil do další fáze. Do dnešního poledne, kdy byla uzávěrka, podalo nabídku celkem pět různých firem a sdružení.

Jde o lákavé sousto: odhadovaná cena nových vlaků včetně dlouhodobé smlouvy na jejich údržbu je 2,75 miliardy liber (zhruba 80 miliard korun). Jde o dodávku celkem 54 vysokorychlostních jednotek s maximální rychlostí 360 kilometrů za hodinu. Vyjet by měly v roce 2026.

Nové vlaky mají začít jezdit i mimo nový koridor, například do Liverpoolu či Edinburghu.  První fáze HS2 mezi Londýnem a Birminghamem má přinést zrychlení cesty o tři čtvrtě hodiny, spojení z Londýna do Glasgow má zrychlit pod čtyři hodiny.

Ministerstvo dopravy už na podzim 2017 zúžilo počet možných uchazečů na pět. Nabídky podalo sdružení Bombardier s Hitachi, Alstom, Siemens, Talgo a CAF, který byl do soutěže připuštěn poté, co se spojili Hitachi s Bombardierem.

Firmy se dnes předháněly v popisu navrhovaných jednotek. Většina z nich vychází z rychlovlaků, které už jinde jezdí. Podobu nakonec ukázaly pouze Hitachi s Bombardierem a Alstom.

Hodnotící komise má svůj verdikt oznámit na začátku příštího roku.

Nové vysokorychlostní jednotky pro HS2 od sdružení Hitachi - BombardierVysokorychlostní vlaky pro HS2 od Alstomu
Tagy HS2
11 komentářů