Ve Frýdlantu připravují výstavbu autobusového terminálu u vlakového nádraží

Železniční stanice Frýdlant. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czŽelezniční stanice Frýdlant. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Nový terminál má zkrátit přesun mezi vlaky a autobusy.

Výstavbu autobusového terminálu k lepšímu propojení s železniční dopravou chystají v příhraničním Frýdlantu na Liberecku. Vyrůst by měl u nádražní budovy, aby autobusy čekající na cestující z vlaků nemusely stát v nedaleké křižovatce jako dosud.

Podle místostarosty Frýdlantu Jiřího Stodůlky (ODS) je město ve fázi příprav projektu a hledání peněz na jeho vybudování. Podle prvních odhadů bude potřeba kolem 14 milionů korun. Frýdlant chce na výstavbu získat evropskou dotaci a zapojit další obce ve Frýdlantském výběžku.

Naše představy jsou takové, že by se na terminálu měly finančně podílet i okolní obce, protože je to dopravní uzel pro celé Frýdlantsko,“ řekl místostarosta novinářům. Při přípravě výstavby terminálu podle něj spolupracují i s koordinátorem veřejné dopravy v kraji, což je společnost Korid LK, a také s Mikroregionem Frýdlantsko.

O výstavbě dopravního terminálu se ve Frýdlantu mluví podle místostarosty poslední tři roky. „My jsme udělali první krok, že jsme odkoupili od Českých drah pozemky před nádražní budovou,“ řekl Stodůlka. Právě tam by měl nový autobusový terminál vyrůst. „Měl by zajistit, aby autobusy, které teď stojí v křižovatce, stály bezpečně u nástupních ostrůvků,“ dodal. V projektu se podle něj počítá i s vybudováním parkovacích míst pro automobily.

Tagy Frýdlant terminál Frýdlant
12 komentářů