Valašské expresy čeká několikaměsíční omezení, část skončí a začne v Púchově

ZSSK poprvé vyjely s lokomotivou Siemens Vectron. Foto: ZSSKZSSK poprvé vyjely s lokomotivou Siemens Vectron. Foto: ZSSK

Přímé železniční spojení mezi Prahou a Žilinou přes Vsetín čeká od neděle velké omezení kvůli stavebním pracem na koridorové trati

Přímé železniční spojení mezi Prahou a Žilinou přes Vsetín čeká od neděle velké omezení kvůli stavebním pracem na koridorové trati kolem Váhu. Část vlaků bude začínat a končit v Púchově, u jiných dojde k časovým posunům. Od neděle se naopak má zlepšit spojení jiných částí Česka se Slovenskem. Vyplývá to z informací, které zveřejnily České dráhy  a slovenský dopravce ZSSK. Výluka potrvá až do 8. června.

Omezení se týká expresů 120, 121, 124 a 125, ty skončí a začnou v Púchově. U nich je zajištěn přestup na jiné vlaky mezi Bratislavou a Košicemi. U expresů 126, 128, 129 a 220 dochází v úseku Žilina – Púchov k časovým posunům. Vlaky paradoxně s výlukou zvládnou cestu rychleji. Ve směru ze Žiliny vyjedou o 17 minut později, v Praze budou jako dosud. Odpadne totiž dlouhé čekání v Púchově. Vlaky Ex 122, 123, 127 a 221 pojedou bez omezení.

Důvodem výluky je rozsáhlá modernizace úseku Púchov – Žilina, po jejím dokončení by většinu trasy měly vlaky jezdit rychlostí 160 kilometrů za hodinu.

Zatímco u linky Ex2 Valašský expres dojde k omezení, další změny v česko-slovenském spojení přinášejí zlepšení spojení. Kvůli vytvoření přípoje na Ex 145 Ostravan z Prahy do Žiliny s příjezdem ve 21:33 do Žiliny ZSSK posouvají odjezd navazujícího regionálního rychlíku Cassovia. Ve směru do Trenčína a Bratislavy pojede ze Žiliny až ve 21:39.

Mění se také časy odjezdů vlaků EuroNight Bohemia z Prahy do Košic. Ze Žiliny do Prahy bude odjíždět o deset minut později (0:15), stejně tak na cestě z Prahy přijede později (05:23). O tento čas se posouvají i časy odjezdů ze stanic mezi Bohumínem a Žilinou.

Novinkou je i přímé spojení města Nové Zámky s Prahou. Nový regionální rychlík 17870 Pressburg (Nové Zámky 05:00 – Bratislava hl. st. 06:03) bude jezdit denně, během víkendů a svátků budou vozy z této soupravy přímo pokračovat na EC 282 Metropolitan Slovenská strela (Bratislava hl. st. 06:10 – Praha hl. n. 10:07)

Tagy linka Ex2 Praha - Vsetín - Žilina výluka Púchov - Žilina
12 komentářů