Václav Fischer prohrál dvě arbitráže se státem o 10 miliard korun

Fischer Air. Zdroj: Wikimedia Commons - Ken Fielding/http://www.flickr.com/photos/kenfieldingFischer Air. Zdroj: Wikimedia Commons - Ken Fielding/http://www.flickr.com/photos/kenfielding

Podnikatel Václav Fischer neuspěl ve dvou mezinárodních arbitrážích, v kterých po České republice požadoval deset miliard korun. Oznámilo to dnes

Podnikatel Václav Fischer neuspěl ve dvou mezinárodních arbitrážích, v kterých po České republice požadoval deset miliard korun. Oznámilo to dnes ministerstvo financí. Rozhodnutí jsou již pravomocná. Jde o spory, které se týkaly letadel po Fischer Air a také jeho vytěsnění z Cestovní kanceláře Fischer.

Spor o letadla patřící společnosti A.M.F. Aircraftleasing Meier & Fischer GmbH & Co. KG, kde je Václav Fischer komanditistou, se vlekl přes deset let, řešily ho opakovaně i tuzemské soudy. Arbitráž začala na konci roku 2016. Firma se v ní domáhala částky 375,3 milionů USD kvůli pochybením v souvislosti s insolvenčními řízeními z let 2005 a 2006, kdy došlo k údajně neoprávněnému zapsání letadel do soupisu konkursní podstaty a jejich následnému vydražení. Letadla po Fischer Air stála několik let odstavená na zemi a zbytečně ztrácela svoji hodnotu. Už loni na začátku roku navrhl Fischer státu smír.

Rozhodčí tribunál žalobu v celém rozsahu zamítl. Dále určil, že každá strana sporu je povinna si hradit své náklady řízení. Českou republiku v této arbitráži zastupovala advokátní kancelář Dechert LLP ve spolupráci s interním týmem Ministerstva financí.

Stejný tribunál zamítl i druhý spor Václava Fischera, v kterém po státu požadoval 60 milionů eur. Podle Fischera Česká republika neochránila jeho investici v CK Fischer, kterou musel prodat kvůli dlouhodobým finančním potížím skupině KKCG Karla Komárka. Rozhodčí tribunál jeho nárok zamítl a v tomto sporu navíc přiznal České republice právo na náhradu nákladů řízení, které vedli právníci Ministerstva financí ve spolupráci s advokátní kanceláří Zeiler Partners.

Podnikatel Fischer vede proti České republice svým jménem ještě třetí arbitráž, ve které si nárokuje 21 milionů EUR za znehodnocení své investice způsobené údajně nezákonným konkurzem. Toto řízení je v počáteční fázi.

Václav Fischer se v poslední době věnuje vymýšlení leteckých společností. Zatím naposledy plán na nového dopravce oznámil na konci dubna. Není ale úplně jasné, zda nejde jen o vtip. Fischer na dotazy, zda jde skutečně o jeho projekt, neodpověděl.

Tagy Václav Fischer
18 komentářů