V Turnově zmizí dlažební kostky z centra. Kvůli hluku

Ulice 5. května v Turnově. Foto: Google Street ViewUlice 5. května v Turnově. Foto: Google Street View

Centrem projede denně kolem 15 tisíc aut.

Centrum Turnova na Semilsku bude tišší, dlažební kostky na rušné komunikaci druhé třídy nahradí speciální asfalt. ČTK to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Hlukové limity překračuje doprava na náměstí Českého ráje dlouhodobě. Potvrdila to i měření, která tam hygienici dělali loni na podzim současně s měřením kvality ovzduší. Vyhodnocení měření ale zatím hygienici k dispozici nemají.

„Dlouhodobě tam nevycházely limity a nebyla jiná cesta, jak to upravit. Řešili jsme to s památkáři, nakonec se je podařilo přesvědčit, jinak bychom pořád dokola platili pokuty,“ doplnil náměstek hejtmana Jan Sviták. Na náměstí a pod ním v Hluboké ulici kostky zůstanou. Asfalt nechá kraj položit na silnici v ulici 5. května, která je součástí krajské silnice II/283 od kostela sv. Františka z Assisi dál. Součástí projektu, jehož náklady projektanti odhadli na necelé tři miliony, by měla být i úprava přechodu pro chodce nebo veřejného světlení.

Přes turnovské náměstí vede rušná silnice směrem na Lomnici nad Popelkou a Semily, po níž denně podle sčítání projede kolem 15 000 automobilů včetně kamionů. Na hluk si stěžují obyvatelé přilehlých domů, radnice proto nechala opakovaně provést měření, která nadlimitní hluk potvrdila. Podle starosty Tomáše Hockeho (Nezávislý blok) by řešením byla výměna žulových kostek za asfalt, náměstí je ale důležitou turistickou tepnou a asfalt by mohl znehodnotit jeho architektonickou hodnotu.

Nadlimitní hodnoty jsou podle starosty hlavně v místech vjezdů na náměstí, z ulic Hluboká a 5. května. Žulové kostky vnímá starosta nejen z hlediska historické hodnoty náměstí, ale i bezpečnosti. Když řidič vjede z asfaltu na kostky, i on vnímá zvýšený hluk při jízdě. „Aby si uvědomil, že vjíždí do zóny, která není pouze tranzitní komunikací přes město Turnov, ale je to i náměstí a nejdůležitější společenský prostor, který ve městě máme,“ dodal Hocke.

Tagy II/283 Liberecký kraj Turnov
136 komentářů