V Praze vykolejila další tramvaj 15T, nešlo o problém s obručemi

Vykolejení tramvaje 15T v Myslíkově ulici. Foto: Policie ČRVykolejení tramvaje 15T v Myslíkově ulici. Foto: Policie ČR

(aktualizováno o vyjádření DPP k příčině nehody) Necelé tři hodiny komplikovalo dnes ráno provoz v centru Prahy vykolejení tramvaje Škoda

(aktualizováno o vyjádření DPP k příčině nehody) Necelé tři hodiny komplikovalo dnes ráno provoz v centru Prahy vykolejení tramvaje Škoda 15T. K události došlo v 7:08, v 9:59 byl obnoven provoz.

O vykolejení informoval Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) na svém webu a policie na twitteru. Tramvajová linka 5 byla vedena odklonem po trase Lazarská – Národní třída – Národní divadlo – Jiráskovo náměstí, linka 17 odklonem přes Karlovo náměstí k Národnímu divadlu a dál po své trase.

Podle mluvčího DPP Daniela Šabíka byl důvodem vjezd tramvaje do nezabezpečené výhybky. Nehoda podle něj nijak nesouvisí s problémy, které měl DPP minulý rok s koly tramvají.

Minulý rok došlo k řadě mimořádných událostí u tramvají 15T, kdy tramvaje vykolejily. Důvodem byla  takzvaná skládaná kola, u kterých je kovová obruč oddělena od samotného náboje kola pryžovou vložkou či pryžovými segmenty. Tyto pryžové segmenty slouží zejména k odpružení a tlumení nárazů během jízdy tramvaje, zvyšují tedy jízdní komfort a snižují hlučnost. DPP po několika nehodách začal měnit pryžové součástí za nové od jiného výrobce. Drážní úřad kvůli problémům s tramvajemi loni zahájil s DPP správní řízení.

Tagy 15T Dopravní podnik hl. města Prahy dpp Škoda 15T Tramvaj 15T
27 komentářů