V Plzni se začíná platit na parkovišti u autobusového nádraží, lístek poslouží jako celodenní jízdenka na MHD

Parkoviště P+R na náměstí Emila Škody, Plzeň. Autor: R. ŽákováParkoviště P+R na náměstí Emila Škody, Plzeň. Autor: R. Žáková

Město Plzeň systém označuje za „zřejmě nejvýhodnější kombinaci parkování a MHD v ČR“.

Záchytné parkoviště P+R na náměstí Emila Škody v Plzni bylo osazeno závorami a ode dneška je zde stání zpoplatněno. Parkovací lístek přitom poslouží jako celodenní jízdenka na plzeňskou MHD. Parkoviště u Centrálního autobusového nádraží vzniklo rekonstrukcí původní parkovací plochy, dosud se zde parkovalo bezplatně.

Město Plzeň v tiskové zprávě systém označilo za „zřejmě nejvýhodnější kombinaci parkování a MHD v ČR“. Podobný systém už město zavedlo na P+R parkovišti v Dobřanské ulici na Borech.

„Nyní je na ploše parkoviště 163 parkovacích míst, což je o 20 více než před rekonstrukcí. Nově je tam také sedm parkovacích míst pro osoby se sníženou pohyblivostí. V létě mají tlumit žár stromy, kterých bylo vysázeno téměř čtyřicet,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar.

Denní sazba za parkování činí 60 korun. Při vjezdu na parkoviště obdrží řidič parkovací lístek, který funguje jako celodenní jízdenka na MHD. Ta stojí běžně při koupi ve voze 72 korun. Řidiči, kteří mají na Plzeňské kartě nahrané předplatné pro zónu 001 Plzeň nebo mají oprávnění k bezplatné přepravě, tak zaplatí pouze celodenní parkovné ve výši 20 korun.

Aby se omezilo dlouhodobé parkování a byla zajištěna volná kapacita parkoviště pro dojíždějící řidiče, byl stanoven také poplatek 100 korun za každou noc, kdy vozidlo zůstane odstavené na parkovišti.

Parkoviště je součástí „dlouhodobé strategie města omezující individuální automobilovou dopravu v centru a preferující tu veřejnou, pěší a cyklistickou“. 

Tagy P+R Plzeň
16 komentářů