Plzeň buduje nové zázemí pro cestující a řidiče MHD na Borech

Nová budova v Plzni v Kaplířově ulici, která bude sloužit cestujícím i řidičům. Vizualizace: Pavla BurešováNová budova v Plzni v Kaplířově ulici, která bude sloužit cestujícím i řidičům. Vizualizace: Pavla Burešová

Zázemí vzniká u letos otevřeného P+R parkoviště.

Zhruba 40 milionů investuje Plzeň do stavby zázemí pro cestující a řidiče MHD v Kaplířově ulici na Borech u záchytného parkoviště P+R. Stavební společnost Silnice Nepomuk promění během devíti měsíců točnu Dobřanská v moderní přestupní uzel.

V přízemí nové budovy budou veřejné toalety, kavárna, komerční prostory i místo pro technickou správu objektu. Firma postaví i přístřešky neboli krytá nástupiště u zastávek tramvaje. Hotovo má být v první polovině června 2023.

„Po prodloužení tramvajové trati na Borská pole a výstavbě záchytného parkoviště vznikl přestupní uzel, kde se propojují meziměstské a příměstské spoje i linky městské hromadné dopravy. Výstavbou moderního zázemí chceme zkvalitnit tamní prostor a zpříjemnit cestujícím čekání na spoje. Lokalitu vylepšujeme i pro řidiče, kteří zde najdou komfortní zázemí a místo pro odpočinek,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Projekt počítá s doplněním městského mobiliáře, tedy laviček a míst k sezení nebo s umístěním odpadkových košů. V rámci akce budou realizovány drobné sadové úpravy. Půjde o výsadbu tří stromů na větší trojúhelníkové ploše a realizaci štěrkových záhonů s výsadbou trvalek na obou trojúhelníkových plochách. Výstavba zázemí v Kaplířově ulici je dalším z projektů, který má oživit lokalitu na Borech. Prvním krokem bylo otevření velkokapacitního parkoviště P+R na konci ledna, jenž má motivovat řidiče k odstavení vozidla a využití hromadné dopravy po městě. Tomu je přizpůsoben i systém platby, lístek za parkování slouží jako celodenní jízdenka v MHD.

Druhou aktivitou města je stavba takzvané vstupní brány do Borského parku v jeho severozápadním cípu v místě bývalé konečné tramvaje linky č. 4. Dominantou se stane ve velké míře prosklený jednopodlažní pavilon s plochou zelenou střechou. Rozdělen bude na část kavárny s půjčovnou kol a na část veřejných toalet. Mezi mini vznikne volný prostor umožňující průchod do parku. Se stavbou začala Plzeň v srpnu, hotovo má být do začátku příští letní sezony.

Tagy Borská pole P+R Plzeň Plzeň
5 komentářů