V Plzni má tuzemskou premiéru kloubový autobus MAN Lion’s City 18C

Nový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň. Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň. Foto: Auto-bus.cz

Kloubové autobusy vyrazí na trasu z Plzně v pondělí.

Poprvé v Česku nasazuje tuzemský dopravce na pravidelnou linku městský kloubový autobus MAN Lion’s City. ČSAD autobusy Plzeň ho vypraví v pondělí na příměstské linky z Plzně do Vejprnic a Tlučné. Už dnes se na lince objeví nové nízkopodlažní autobusy od stejného výrobce.

Celkem jich dopravce pro provoz z Plzně zakoupil šest. Budou jezdit na linkách 55, 66 a N55 na trase mezi Plzní, Vejprnicemi a Tlučnou. Čtyři z nich jsou standardní dvanáctimetrové. Dva velkokapacitní osmnáctimetrové kloubové autobusy nové generace od německého výrobce vyjedou v Česku vůbec poprvé.

Desetiletý kontrakt

Autobusy jsou vybaveny klimatizací, vnějšími i vnitřními ukazateli či naváděcí soustavou pro nevidomé a v neposlední řadě bezdrátovou Wi-Fi s bezplatným připojením k internetu pro cestující či USB zásuvkami na dobíjení.

V autobusech bude platit zvláštní tarif jízdného stanovený obcemi i předplatné Integrované dopravy Plzeňska (IDP). Kromě tradiční platby jízdného u řidiče v hotovosti nebo z čipové karty ČSAD autobusy Plzeň nebo Plzeňské karty mohou nově cestující hradit jízdné také prostřednictvím bezkontaktní platební karty.

V rámci celé zakázky ujedou autobusy zhruba 2,6 milionu km, přičemž částka, kterou obce zaplatí dopravci formou kompenzace za 10 let, činí necelých 97 milionů Kč. Obce pro zabezpečení dopravy požadovaly autobusy pořízené nejdříve v roce 2020.

Nový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.czNový autobus MAN Lion’s City 18C pro ČSAD autobusy Plzeň.  Foto: Auto-bus.cz
Tagy ČSAD autobusy Plzeň MAN Lion’s City 18C Plzeň
24 komentářů