V Pardubickém kraji začala čtvrtmiliardová stavba propojky mezi D35 a I/35

Základní kámen pro stavbu nového obchvatu Rokytna a Býště. Foto: StrabagZákladní kámen pro stavbu nového obchvatu Rokytna a Býště. Foto: Strabag

Hotovo má být do konce příštího roku.

Společnost Strabag tento týden začala s budováním obchvatu Rokytna a Býště, který propojí dálnici D35 se silnicí I/35. Oběma obcím tak uleví od dopravní zátěže. Jde o jednu z mnoha staveb Pardubického kraje, která souvisí s novými úseky dálnice D35.

Jde o přeložku silnice II/298, trasa obchvatu je již zakreslená v mapy.cz. Zakázku za 208 milionů korun získal Strabag. K nákladům je však nutné připočítat archeologický průzkum a zemní práce za částku přesahující 40 milionů korun. „Dlouhodobě upozorňujeme na to, že právě tyto průzkumy nám stavby neúměrně prodražují,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Předpokládané otevření nového čtyřkilometrového úseku je plánováno na konec příštího roku.

Propojka mezi dálnicí a silnicí I/35 měří přes čtyři kilometry a jedná se o standardní komunikaci druhé třídy s šířkou 9,5 metru a maximální navrhovanou rychlostí 80 kilometrů v hodině. Součástí stavby je také vybudování tří křižovatek pro zajištění obslužnosti blízkých sídel. U D35 se napojí na MÚK Rokytno na již otevřeném úseku Opatovice – Časy.

Jde o druhou stavbu spojenou s D35 zahájenou během posledních dvou měsíců. V srpnu začala stavba první části obchvatu Dašic. „Děláme maximum pro to, abychom postupně stavěli jednotlivé dálniční přivaděče, což je obvykle starost státu. My jsme však na sebe tento nelehký úkol převzali a snažíme se s ním vypořádávat. Bez další finanční pomoci to však nebude dále reálné,“ řekl náměstek pro dopravu Michal Kortyš s odkazem na nárůst cen stavebních prací.

Tagy D35 I/35 II/298 Pardubický kraj Strabag
34 komentářů